Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

17.01.2017 -

Na odbywającej się 17 stycznia 2017 roku 180 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,6% w stosunku do aukcji z dnia 3 stycznia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3517 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 4 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 4 produktów spadły. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1,034 do poziomu 1,040 pkt., co stanowi wzrost o +0,6% w stosunku do aukcji z 3 stycznia 2017.

Wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie, a ceny czterech spadły. Najbardziej wzrosła cena kazeiny podpuszczkowej – o +4,9% i bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +3,7%. Największy spadek zanotowała maślanka w proszku – o -10,1%.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,7%, cena – 5528 USD/t;
  • Masło – wzrost o +1,6%, cena – 4382 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -10,1%, cena – 2783 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +1,3%, cena – 3940 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -1,7%, cena – 813 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +4,9%, cena – 6740 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,6%, cena – 2612 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -0,1%, cena – 3283 USD/t.

Kolejna 181 aukcja GDT odbędzie się 7 lutego 2017 roku.

(17.01.2017 za globaldairytrade.info)


Współpraca