Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
17.01.2017 -
Na odbywającej się 17 stycznia 2017 roku 180 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,6% w stosunku do aukcji z dnia 3 stycznia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3517 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 4 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 4 produktów spadły. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1,034 do poziomu 1,040 pkt., co stanowi wzrost o +0,6% w stosunku do aukcji z 3 stycznia 2017.
Wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie, a ceny czterech spadły. Najbardziej wzrosła cena kazeiny podpuszczkowej – o +4,9% i bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +3,7%. Największy spadek zanotowała maślanka w proszku – o -10,1%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,7%, cena – 5528 USD/t;
- Masło – wzrost o +1,6%, cena – 4382 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o -10,1%, cena – 2783 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +1,3%, cena – 3940 USD/t;
- Laktoza – spadek o -1,7%, cena – 813 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +4,9%, cena – 6740 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,6%, cena – 2612 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -0,1%, cena – 3283 USD/t.
Kolejna 181 aukcja GDT odbędzie się 7 lutego 2017 roku.
(17.01.2017 za globaldairytrade.info)