Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

20.11.2016 -

Na odbywającej się 15 listopada br. 176 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +4,5% w stosunku do aukcji z dnia 1 listopada br., a średnia cena wyniosła 3,519 USD.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen wszystkich 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł do poziomu 1.046 pkt., co stanowi wzrost o +4,5% w stosunku do aukcji z 1 listopada.

Wzrosły ceny wszystkich ośmiu produktów oferowanych na platformie. Najbardziej wzrosły ceny:

o +13,3% – maślanki w proszku, o +11,0% – sera Cheddar, a o +9,8% – odtłuszczonego mleka w proszku.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,4%, cena – 5,348 USD;
  • Masło – wzrost o +1,1%, cena – 4,193 USD;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +13,3%, cena – 2,623 USD;
  • Ser Cheddar – wzrost o +11,0%, cena – 3,697 USD;
  • Laktoza – wzrost o +4,6%, cena – 787 USD;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,6%, cena – 6,040 USD;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +9,8%, cena 2,562 USD;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,2%, cena – 3,423 USD.

Kolejna 177 aukcja GDT odbędzie się 6 grudnia 2016 roku.

(20.11.2016 za globaldairytrade.info)


Współpraca