Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
01.11.2016 -
Na odbywającej się 1 listopada br. 175 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 11,4% w stosunku do aukcji z dnia 18 października br., a średnia cena wyniosła 3,327 USD.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano znaczny wzrost cen produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł do poziomu 1.001 pkt., co stanowi wzrost o 11,4% w stosunku do aukcji z 18 października.
Wzrosły ceny pięciu z ośmiu produktów oferowanych na platformie.
Aż o 19,8% wzrosła cena pełnego mleka w proszku, cen odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła o 6,5%, a cena masła – o 4,0%.
Największy spadek zanotowała maślanka w proszku, której cena spadła o 5,4%. Spadły też ceny kazeiny podpuszczkowej – o -4,8%, i laktozy – o -4,0%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,6%, cena – 5,146 USD;
- Masło – wzrost o 4,0%, cena – 4,146 USD;
- Maślanka w proszku – spadek o 5,4%, cena – 2,248 USD;
- Ser Cheddar – wzrost o 0,9%, cena – 3,332 USD;
- Laktoza – spadek o 4,0%, cena – 755 USD;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o 4,8%, cena – 6,025 USD;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 6,5%, cena 2,329 USD;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 19,8%, cena – 3,317 USD.
Kolejna 176 aukcja GDT odbędzie się 15 listopada 2016 roku.
(01.11.2016 za globaldairytrade.info)