Wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

20.09.2016 -

Na odbywającej się 20 września br. 172 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 1,7% w stosunku do aukcji z dnia 6 września br.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, po raz kolejny nastąpił wzrost ceny produktów mlecznych. Indeks cen GDT zwiększył się do poziomu 913 pkt., co stanowi wzrost o 1,7% w stosunku do aukcji z 6 września.

Wzrosły ceny prawie wszystkich ośmiu produktów oferowanych na platformie. Najbardziej wzrosła cena maślanki w proszku o 7,0%, spadła natomiast cena pełnego mleka w proszku o 0,2%.

Cen prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – o 4,6%, cena – 4,998 USD;
  • Masło – o 3,6%, cena – 3,892 USD;
  • Maślanka w proszku – o 7,0%, cena – 2,276 USD;
  • Ser Cheddar o 2,2%, cena – 3,518 USD;
  • Laktoza – o 3,7%, cena – 815 USD;
  • Kazeina podpuszczkowa o 2,0%, cena – 6,893 USD;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – o 3,0%, cena 2,293 USD;
  • Pełne mleko w proszku – o - 0,2%, cena – 2,782 USD.

Kolejna 173 aukcja GDT odbędzie się 4 października 2016 roku.

(20.09.2016 za globaldairytrade.info)


Współpraca