Wzrost cen przetworów mlecznych
09.12.2019 -
We wrześniu, po raz pierwszy od roku, zwiększyły się ceny zbytu masła w blokach i masła konfekcjonowanego odpowiednio o 4,9 i 3,7% w obrębie miesiąca, przy dalszej zwyżce cen OMP o 2,6%.
Zmiany cen serów dojrzewających kształtowały się od 0,6 do +0,4%. Podrożały również prawie wszystkie produkty świeże, w tym najbardziej półtłuste i tłuste mleko w kartonie o 4,1-4,5% oraz półtłuste mleko w folii i tłuste mleko UHT o 1,1-1,4%. Zmalały tylko ceny jogurtów i mleka skondensowanego o 1,1-2,9%.
W okresie styczeń-wrzesień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 roku. Wyższe były przede wszystkim ceny OMP o 29,8% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 5,8-7,9%. Średni poziom cen masła w blokach zmniejszył się o 16,1%, a masła konfekcjonowanego o 11,4%.
(09.12.2019 za gospodarz.pl)