Wzrost krajowej produkcji mleka
25.02.2020 -
Produkcja surowca (według IERiGŻ-PIB) może osiągnąć poziom 14,3 mld litrów, a więc to więcej o 2% od przewidywanego na 2019 r.
Do zwyżki produkcji przyczyni się wzrost pogłowia krów mlecznych, które w czerwcu 2020 r. może wynieść 2 240 tys. szt., czyli to zwyżka o 1% w skali roku. Jednocześnie wydajność krów mlecznych zwiększy się o 2% do 6 450 litrów/sztukę.
Szacowana w 2020 r. sprzyjająca koniunktura na globalnym rynku mleka oraz dalszy wzrost krajowej podaży surowca, mogą skutkować utrzymaniem tendencji wzrostowej w produkcji artykułów mleczarskich. Szacowana jest zwyżka produkcji m.in. serów, serwatki, masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W niższym stopniu może wzrosnąć kontyngent produkcji mleka płynnego przetworzonego i napojów mlecznych.
W 2020 r. możliwa jest kontynuacja zwyżkowego trendu w spożyciu mleka i jego przetworów. Analitycy KOWR przewidują, że w 2020 r. bilansowa konsumpcja mleka wraz z mlekiem przeznaczonym na przetwory, ale bez mleka przerobionego na masło osiągnie poziom 228 litrów na mieszkańca, a więc o 1% większy od przewidywanego na 2019 r. Jednocześnie spożycie masła, podobnie jak w 2019 r., może wynieść 4,8 kg na 1 osobę.
(25.02.2020 za Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu)