Wzrost produkcji mleka w UE zatrzymany
10.03.2022 -
Dostawy mleka do mleczarni w UE były w 2021 r. nieco niższe niż w 2020 r.
W sumie wolumen był o 0,3% niższy od poziomu z 2020 roku, dostawy skorygowane o rok przestępny pozostały bez zmian.
To wynik najnowszych obliczeń Centrum Monitorowania Rynku Mleka Komisji Europejskiej. Podczas gdy kraje o wysokiej produkcji, takie jak Niemcy (-1,6%) i Francja (-1,2%) odnotowały zauważalnie niższe przetwórstwo mleka, rolnicy w Irlandii (+5,7%) we Włoszech (+3,3%) i Hiszpanii (+1,3%) zwiększyli znacznie swoje dostawy.
Wyższe koszty, gorsza pasza
Według niemieckiego towarzystwa informacji o rynku rolnym (AMI), dostawy mleka w całej UE w roku kalendarzowym 2021 wyniosły 144,8 mln ton. Utrzymujący się od 2009 roku wzrost dostaw mleka w UE nie utrzymał się w ubiegłym roku. Zdaniem ekspertów, oprócz dalszego spadku pogłowia krów mlecznych, znaczne zwiększenie kosztów produkcji i regionalnie słaba jakość paszy miały negatywny wpływ na produkcję mleka.
W grudniu 2021 r. spadek dostaw mleka był najbardziej wyraźny. Według KE, całkowity wolumen zmniejszył się o 1,4% w porównaniu z poprzednim rokiem, przy spadku odnotowanym w 16 krajach członkowskich (Niemcy -2,9%, Francja -2,7%). Z kolei wyższe wolumeny przerobu odnotowano w Austrii (+3,7%) i na Węgrzech (+5,5%).
Spadek produkcji również w Oceanii i USA
Wzrost dostaw mleka został zahamowany również w regionach o wysokiej produkcji poza UE. W Nowej Zelandii produkcja surowego mleka wzrosła o 2,6% w sezonie 2020/2021 (od czerwca do maja). W nowym sezonie 2021/2022 do stycznia ze względu na problemy pogodowe zanotowano łącznie 3,8% spadek.
Podobny trend obserwuje się w Australii. Tu w minionym sezonie 202020/21 (od lipca do czerwca) mleczarnie przetworzyły o 0,9% więcej surowca. W sezonie 2021/2022 do stycznia łącznie o 2,6% mniej. USA odnotowały wzrost produkcji mleka o 1,4% w roku kalendarzowym 2021. Następnie w styczniu 2022 r. nastąpił spadek o 1,6%.
Gwałtownie rosnące ceny
Ze względu na małą podaż surowców i utrzymujący się dobry popyt, ceny standardowych produktów mlecznych na rynku światowym gwałtownie wzrosły. Na początku marca 2022 r. ceny masła były średnio o 52% wyższe niż rok wcześniej w UE, o 57% wyższe w USA i o 24% wyższe w Oceanii.
Odtłuszczone mleko w proszku w tym czasie zdrożało o 45% w UE, 59% w USA i 35% w Oceanii. Ceny pełnego mleka w proszku rok do roku wzrosły w UE: +46% , USA: +33% i Oceanii: +15%.
(10.03.2022 za farmer.pl)