Wzrostowy kurs notowań produktów mlecznych

24.09.2021 -

Notowania produktów mleczarskich na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zaliczyły trzeci z rzędu wzrost, czym umocniły swoją pozycję po długotrwałym okresie spadków.

Ostatnia aukcja produktów mleczarskich na giełdzie GDT z 21 września br. zakończyła się wzrostem ogólnego indeksu giełdowego o 1, co stanowiło trzeci z rzędu wzrost.

Stosunkowo niewielki wzrost ogólnego indeksu cenowego wywołał mieszane zmiany w notowaniach produktów mleczarskich. Największy wzrost odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (+ 2,2). Z kolei spadki wystąpiły w dwóch kategoriach: masła (- 1,9) oraz sera Cheddar (- 1,2). W ostatniej aukcji nadal niedostępna była serwatka w proszku. Tego dnie nie była oferowana również maślanka w proszku.

Podczas ostatniej sesji GDT sprzedano 24 476 ton produktów mleczarskich, co stanowiło wynik o około 0,5 tys. ton niższy w porównaniu z poprzednią aukcją.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – bez zmian.,
  • Masło – spadek o 1,9,
  • Maślanka w proszku – nie oferowana.,
  • Ser Cheddar – spadek o 1,2,
  • Laktoza – wzrost o 1,3,
  • Odtłuszczone mleko w proszku wzrost o 0,9,
  • Serwatka w proszku – indeks niedostępny
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,2

Pozytywne zmiany notowań produktów mlecznych na giełdzie GDT, reprezentujących sytuację na rynku globalnym, pokrywają się z dodatnimi zmianami na krajowym rynku mleka. Cena surowca w skupie zaczęła stopniowo wzrastać, choć podwyżki te nie są adekwatne do wzrostu kosztów produkcji mleka.

(24.09.2021 za farmer.pl)


Współpraca