XXXIII Anuga 2015
W Kolonii w dniach 10-14 października br. już po raz 33 odbyły się targi Anuga. Anuga to jedne z największych w Europie targów spożywczych dla handlu detalicznego, rynku usług gastronomicznych, cateringowych itd. Targi oprócz licznych konferencji, seminariów czy pokazów podzielone były na 10 tematycznych ekspozycji, w tym mleko i wyroby mleczne.
Otwarcia tegorocznych targów dokonali: Christian Schmidt, Minister Żywności i Rolnictwa Niemiec i Evangelos Apostolou, Minister Rozwoju Rolnictwa i Żywności Grecji. Grecja była krajem partnerskim targów Anuga 2015 i reprezentowało ją ponad 200 wystawców, którzy zaprezentowali pełną gamę przemysłu spożywczego.
W tym roku w targach brała udział rekordowa liczba wystawców – ponad 7000 ze 108 krajów, z czego 769 z Niemiec i 6294 z zagranicy. Na tegoroczną Anugę przybyło około 160 000 odwiedzających ze 192 krajów.
– Anuga jest niezrównana jako platforma biznesu i informacji dla przemysłu żywności na świecie. Po raz kolejny w tym roku podkreśliły swoją pozycję jako wiodące międzynarodowe targi – powiedział Gerald Böse, prezes i dyrektor naczelny targów w Kolonii.
Zwiedzający i wystawcy byli bardzo zainteresowani informacjami na temat trendów i rozwoju na międzynarodowym rynku żywności i napojów. Według sondaży, oprócz produktów wegańskich i wegetariańskich, dużym zainteresowaniem cieszyły się produkty ekologiczne, produkty fair trade, ale też produkty bez laktozy i bez glutenu.
Polska, jak co roku, wystawiła się na tych targach licznie. W tym roku było 170 wystawców, reprezentujących wszystkie branże. – Niemcy to nasz najbliższy sąsiad, z nimi mamy największe obroty handlowe, również w branży rolno-spożywczej – powiedziała Agnieszka Rębisz, dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej w Ministerstwie Rolnictwa.
Udział w targach przyczynił się do tego, że Polska jest coraz bardziej rozpoznawalna na świecie wśród zagranicznych kontrahentów, a polskie produkty konkurują na światowym rynku jakością i ceną.
a Dairy to najważniejsza międzynarodowa platforma skupiająca mleko i produkty mleczne. Na powierzchni 23 500 m² swoje wyroby prezentowało około 400 wystawców z Niemiec, Belgii, Francji, Grecji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Włoch, Holandii, Austrii, Polski, Szwajcarii, Hiszpanii i Cypru. Po raz pierwszy w tegorocznych targach Anuga Dairy udział wzięły firmy z Argentyny, Australii i Tajlandii.
Na tym tle podczas chyba największych w Europie Targów Spożywczych (ANUGA odbywa się przemiennie z paryskim SIAL) polscy producenci żywności prezentowali się ilościowo dosyć skromnie, choć kilkanaście ekspozycji, głównie mleczarskich, nie odbiegało od europejskiego poziomu. Kolejne targi Anuga odbędą się w 2017 roku.
.(za M.W.W i AC)