Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia w sprawie spożycia tłuszczów
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaktualizowała wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Celem nowych rekomendacji jest „zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i wzrostu występowania dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów”.
Wytyczne dotyczące tłuszczów ogółem w diecie
- WHO zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla utrzymania zdrowia.
- WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. Przykładowo więc, w przypadku osoby, której dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2 000 kcal, sugeruje się spożywanie maksymalnie 600 kcal z tłuszczów, co przekłada się na 66,7 g tłuszczów.
- Dla zachowania zdrowia istotna jest jednak nie tylko ilość, ale i jakość przyjmowanych tłuszczów. Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tłuszcze występujące m.in. w tłustych rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych takich jak rzepakowy oraz w margarynach miękkich (kubkowych).
- Wartość kaloryczną spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych (występujących m.in. w czerwonym mięsie, produktach mlecznych, maśle, oleju palmowym czy kokosowym) należy ograniczyć do maksymalnie 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
- Wartość energetyczna pochodząca z kwasów tłuszczowych trans, zarówno pochodzenia przemysłowego, jak i występujących w produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy (krowy lub owce), powinna być ograniczona do maksymalnie 1% całkowitego poboru energii.
Kwasy tłuszczowe nasycone i trans
- Zgodnie z wytycznymi WHO, kwasy tłuszczowe nasycone i trans w diecie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, takiej jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.
- Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w: tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) aktualizują swoją koncepcję zdrowej diety, aby odzwierciedlić najnowsze dowody naukowe dotyczące związku między dietą a zdrowiem człowieka, ale także między zdrowiem człowieka a zdrowiem planety (poprzez zrównoważone systemy rolno-spożywcze).
Opublikowane wytyczne, wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów, niecukrowych substancji słodzących i sodu, a także planowanymi wytycznymi dotyczącymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej zawartości sodu, stanowić będą podstawę koncepcji zdrowej diety wg WHO.
„Poznaj dobre tłuszcze!" to program informacyjno-edukacyjny zainicjowany przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych tłuszczów roślinnych, w tym margaryn nowej generacji oraz obalanie mitów żywieniowych i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat tłuszczów roślinnych oraz ich miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą portalu internetowego www.dobretluszcze.pl. Podstawa merytoryczna portalu, czyli sekcja "Wszystko o tłuszczach" z zakładkami "W sklepie", "W kuchni" oraz "W diecie" została opracowana przez Polskie Towarzystwo Dietetyki, zaś do bieżącej współpracy zapraszani są eksperci z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
(Informacja PFPŻ ZP)