Zero waste w praktyce. Inspiracje kulinarne Hochland

Na początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłębiali tajniki gotowania zgodnie z filozofią niemarnowania żywności, przyrządzając pyszne dania z serami kremowymi Hochland.

Edukacja, która inspiruje

Warszawskie Comfort Food Studio za sprawą Hochland zamieniło się w kreatywną przestrzeń, w której gotowanie połączyło się z edukacją. Spotkanie rozpoczął Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska, który wprowadził uczestników w świat serów. Podkreślił, że sery kremowe mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Oprócz tego, że znakomicie smakują na kanapce można wykorzystać je jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek. Nadają smak każdej potrawie.

– Jako lider w kategorii serów kremowych, czujemy zobowiązanie do propagowania zachowań wpisujących się w szeroko pojmowaną odpowiedzialność społeczną. Idea Zero Waste to ważny element tych działań. Zarówno w kontekście promowania kulinarnego recyklingu, jak i świadomego planowania zakupów czy odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych. Warsztaty kulinarne są doskonałą okazją do twórczej edukacji w tym zakresiemówi Jacek Wyrzykiewicz.

Uczestnicy spotkania z zaciekawieniem przysłuchiwali się Jagnie Niedzielskiej i Damianowi Kordasowi, którzy przedstawili patenty na zero waste w praktyce, na przykład właściwe mrożenie, przygotowywanie listy zakupów, odpowiednie przechowywanie dań, a także kreatywne wykorzystywanie resztek do przyrządzania nowych potraw.

Smacznie i pomysłowo

Po dawce informacji wszyscy uczestnicy przystąpili do gotowania. Jagna i Damian zaproponowali 4 autorskie dania, a w każdym z nich wykorzystane zostały składniki, które często trafiają do śmieci. Grupa prowadzona przez Jagnę Niedzielską wyczarowała bao z warzywami oraz pastę z pieczonego bakłażana, skórką cytrynową oraz salsą verde, do której przygotowania wykorzystano natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek razem z łodygami. Z kolei drużyna Damiana Kordasa przyrządziła wyjątkową przystawkę w postaci tatara wołowego z ziołowym majonezem, a na deser – mus karmelowy na bazie bezy z kruszonką z czerstwego chleba z owocami leśnymi.

Po przygotowaniu całego menu obie drużyny zasiadły do wspólnego stołu, by przekonać się, jak wspaniale może smakować kuchnia zero waste. Tego dnia nic się nie zmarnowało, a dania z serkami Hochland stały się wyjątkową inspiracją do promowania idei zero waste na co dzień.

(Informacja prasowa Hochland Polska)

 


Współpraca