Zielony Ład w mleczarstwie. Kolejny czynnik wzmacniający proces koncentracji produkcji

26.05.2023 -

Skutki Zielonego Ładu należy rozpatrywać w dłuższym terminie. Cele, które za sobą niesie dotyczące zmniejszenia emisji, zużycia środków ochrony roślin czy reżimu związanego ze strukturą upraw spowodują wzrost kosztów produkcji - mówi Grzegorz Rykaczewski, ekspert rynku Agrifood w Banku Pekao S.A.

Zielony Ład spowoduje wzrost kosztów produkcji

Przewiduje, iż presja kosztowa znajdzie swoje odzwierciedlenie w cenie mleka. Dodatkowo gospodarstwa rolne będą musiały inwestować w nowe technologie, związane na przykład z podniesieniem efektywności wykorzystania środków do produkcji rolnej. Nie wszyscy producenci będą mogli sobie na to pozwolić.

Spodziewamy się więc, że Zielony Ład, który teoretycznie ma wspierać małe gospodarstwa, w praktyce będzie kolejnym czynnikiem wzmacniającym proces koncentracji produkcji. Dla przetwórców może to oznaczać zaostrzenie konkurencji o dostawców i ich surowiec – uważa Grzegorz Rykaczewski.

Rok 2023 będzie trudniejszy niż poprzednie

Jego zdaniem ogólnie uwarunkowania rynkowe w 2023 roku będą trudniejsze niż w ostatnich latach. Będzie to efekt oddziaływania spowolnienia gospodarczego i inflacji na dochody gospodarstw domowych.

Jednym z motorów inflacji są ceny żywności, a przez całą drugą połowę 2022 roku oraz na początku bieżącego roku rosły one w Polsce znacznie szybciej niż wynagrodzenia. Naszym zdaniem ta niekorzystna relacja utrzyma się przez większą część bieżącego roku. Konsumenci będą więc bardziej wrażliwi na poziom cen produktów. Wpływ tych czynników może tłumaczyć spadki detalicznej w pierwszych miesiącach 2023 roku – ocenia ekspert Banku Pekao S.A.

Spadła wartość handlu krajowego

W styczniu i lutym wartość krajowego handlu detalicznego żywnością, wyrażona w cenach stałych, a więc po uwzględnieniu inflacji, spadła o 4% w relacji do poprzedniego roku.

W tych warunkach segment detaliczny może wywierać silniejszą presję na zakłady przetwórcze, dotyczącą cen sprzedaży produktów - mówi Rykaczewski.

(26.05.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca