ZPPM: Potrzebna jest polityka bezpieczeństwa żywnościowego

26.08.2022 -

Do sygnalizowanych przez Związek Polskich Przetwórców Mleka i całą branżę od kilku miesięcy zagrożeń wynikających z potencjalnych ograniczeń dostaw gazu i energii do zakładów mleczarskich, doszły teraz nowe problemy związane z dostawami ciekłego CO2 oraz suchego lodu. Dlatego postulujemy, aby opracować i wdrożyć w naszym kraju politykę bezpieczeństwa żywnościowego - mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Potrzeba gwarancji ochrony wrażliwych branż

Chcemy, aby rząd zagwarantował w niej ochronę takich wrażliwych branż jak branża mleczarska, przed zagrożeniami mogącymi wpływać na ciągłość produkcji. Mleko jest dojone w gospodarstwach i przetwarzane w naszych zakładach codziennie i tego procesu nie można przerwać nawet na kilka dni, bo nie tylko oznacza to wielomilionowe straty we wszystkich ogniwach łańcucha dostaw, ale również zagraża ciągłości dostaw na rynek produktów - mówi Marcin Hydzik

Co z rolnikami?

Prezes ZPPM przypomina również, że problemy w naszych zakładach przetwórczych odbiją się bezpośrednio na rzeszy ponad 100 tys. gospodarstw produkujących mleko.

Liczymy zatem na konstruktywną rozmowę z rządem, gdyż kryzysy nas dotykające występują coraz częściej i się nawarstwiają, a kompleksowego rozwiązania wciąż nie ma - zwraca uwagę Marcin Hydzik.

Problemy z nawozami, suchym lodem i dwutlenkiem węgla

Przypomnijmy, zarówno ANWIL S.A., jak i Grupa Azoty S.A. wstrzymały produkcję nawozów azotowych, przy czym w obu przypadkach jako powód decyzji podano nagły i bezprecedensowy wzrost cen gazu ziemnego. Decyzja ta może skutkować wstrzymaniem pracy całej branży mleczarskiej, a tym samym pozbawić rolników zbytu mleka, a Polaków dostępu do artykułów mleczarskich.

Bez ciekłego CO2 i suchego lodu niemożliwe będzie paczkowanie produktów w kontrolowanej atmosferze, w tym wielu produktów mleczarskich. Z kolei bez dostaw kwasu azotowego niemożliwe stanie się zachowania higieny linii produkcyjnych, a tym samym utrzymanie ciągłości produkcji.

(26.08.2022 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca