Żywność drożeje w zawrotnym tempie!

03.05.2020 -

Od prawie roku ceny żywności w Polsce rosną wyraźnie szybciej niż długoterminowy trend.

 

Jest najgorzej od 10 lat

Od lipca ubiegłego roku wzrost cen w kategorii „żywność i napoje bezalkoholowe” przekracza 6% rocznie. Ostatni raz ceny żywności rosły tak szybko na początku 2011 r. W ostatnich dziesięciu latach średni roczny wzrost cen żywności wynosił około 2,5%, czyli był mniej więcej trzykrotnie niższy niż obecnie.

Żywność i napoje bezalkoholowe są najważniejszym elementem koszyka inflacyjnego GUS. Ta kategoria odpowiada za 1/4 wartości całego koszyka. Silny wzrost cen żywności w ostatnich miesiącach ma więc istotny wpływ na stopę inflacji. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu stopa ta wynosiła około 1% W połowie 2019 r. wzrosła do 2-3%, a od początku 2020 r. przekracza 4% (w marcu 2020 r. wyniosła dokładnie 4,6%).

Podwyżka cen najbardziej dotyka najbiedniejszych

Wzrost cen żywności dotyka w większym stopniu ubogie gospodarstwa domowe. Im niższe dochody gospodarstwa domowego, tym większą część jego konsumpcji stanowi żywność. Najbiedniejsze gospodarstwa domowe przeznaczają na żywność i napoje bezalkoholowe ponad 30% swoich wydatków. Wśród najbogatszych gospodarstw domowych udział tej kategorii spada poniżej 20%

Epidemia COVID-19 zmienia strukturę konsumpcji gospodarstw domowych i sprawia, że wzrost cen żywności staje się bardziej dotkliwy. Z powodu restrykcji gospodarczych z listy wydatków konsumentów niemal całkowicie zniknęły takie kategorie, jak rekreacja, kultura, restauracje czy hotele. Łącznie odpowiadają one za 13% koszyka inflacyjnego GUS. Znacząco zmniejszyły się też wydatki na transport, odzież czy wyposażenie mieszkania (łącznie około 20% koszyka). Z tego powodu udział pozostałych kategorii – w tym żywności – jest w tej chwili większy niż w „normalnych” czasach. W konsekwencji wzrost cen żywności może być dla konsumentów nawet bardziej dotkliwy niż dotąd.

(03.05.2020 za Redakcja AgroNews/Polski Instytut Ekonomiczny)


Współpraca