5 serów z Polski wśród setki najlepszych na świecie. Jeden z nich na wysokiej pozycji

13.02.2023 -

Bundz, gołka i redykołka, oscypek, bryndza podhalańska – to pięć serów znalazło się w rankingu najlepszych lokalnych serów Taste Atlas. Jeden z nich znalazł się na wysokim 11. miejscu.

Polskie sery w rankingu Taste Atlas

Na 11. miejscu rankingu Taste Atlas uplasował się bundz (inaczej bunc) – góralski ser produkowany głównie na Podhalu z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę.

Gołka (ser podhalański z mleka krowiego o intensywnym aromacie i twardej skórce) znalazł się na 25. miejscu rankingu.

Na 45. miejscu uplasowała się redykołka, którą można nazwać młodszą siostrą oscypek (powstaje, podobnie jak oscypek, z mleka owczego). Sam oscypek znalazł się na 63. miejscu rankingu.

Ostatnim serem z Polski w zestawieniu Taste Atlas jest bryndza podhalańska – 86. pozycja.

50 najlepszych serów na świecie

W czołówce najlepszych serów na świecie dominują produkty z Włoch. Liderem jest oczywiście Parmigiano Reggiano, a na kolejnych miejscach znalazły się: gorgonzola piccante, burrata, Gran Padano. Na piątym miejscy jest meksykański ser oaxaca (nazywany meksykańską mozzarellą), a na kolejnych dwóch miejscach znowu znajdujemy produkty z Włoch: Stracchino di Crescenza, Mozzarella di Bufala Campana. Na ósmym miejscu mamy portugalski owczy ser Queijo Serra da Estrela. Dziewiąte i dziesiąte miejsce to włoskie przysmaki – Pecorino Sardo i Pecorino Toscano.

To miłe, że w takim towarzystwie znajduje się polski bundz, który "wyprzedził" m.in. Pecorino Romano, Taleggio, Old Amsterdam czy Gruyere.

Czym są Rankingi Taste Atlas?

Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.

(13.02.2023 za portalspozywczy.pl/horecatrends.pl)


Współpraca