Branża mleczarska w obliczu wyzwań

Wojna w Ukrainie, rosnące ceny gazu i energii elektrycznej, coraz wyższe stopy procentowe NBP oraz potencjalna kolejna fala pandemii COVID-19 – wszystkie te wydarzenia sprawiają, że przed nami dalsze wzrosty cen. Co więcej, na horyzoncie pojawiają się nowe zagrożenia, niezwykle istotna dla zakładów przetwórstwa – zmiana przepisów dotyczących ograniczeń w dostawach energii.

Branża mleczarska, zarówno na rodzimym rynku, jak i globalnie, dobitnie odczuwa skutki zaistniałej sytuacji. Przetwórcy mleka zmuszeni zostają do przesunięcia rosnących kosztów surowców mleczarskich oraz pozostałych kosztów związanych z produkcją, wynagrodzeniami czy kwestiami logistycznymi, na klientów i dalej konsumentów. Pytanie brzmi: jakie wzrosty cen konsument jest w stanie zaakceptować? Nowe, wyższe ceny, w perspektywie mogą ograniczyć skłonność konsumentów do zakupów, a w konsekwencji wyhamować sprzedaż. Spadek popytu finalnie może zaś spowodować, że cena mleka będzie musiała zostać obniżona, ponieważ więcej surowca zostanie na rynku.

(Informacja prasowa Hochland Polska)


Współpraca