Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (16-22.11.2015)

02.12.2015 -
W dniach od 16 do 22 listopada 2015 roku odnotowano spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, zagęszczonego mleka, kefiru i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 13,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,73 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 6%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,70 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,5%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8 %;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,87 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,65 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,68 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%.
(02.12.2015 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)