Co to jest nowa żywność?

22.08.2016 -

Rozporządzenie w sprawie nowej żywności zostało przyjęte przez Parlament Europejski i Radę w dniu 25 listopada 2015 roku i zacznie w pełni obowiązywać od 1 stycznia 2018 roku. W związku z tym Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej zleciła przygotowanie ulotki informacyjnej, która zawiera podsumowanie dotychczasowych prac w powyższym zakresie oraz opis zmian w procedurze udzielania zezwoleń na nową żywność, a także wpływu nowych przepisów na branżę rolno-spożywczą w Europie.

Nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane w Unii Europejskiej na znaczną skalę przed 15 maja 1997 roku, tj. przed wejściem w życie pierwszych unijnych przepisów dotyczących tej tematyki.

Zalicza się do niej np. nowe źródła składników odżywczych takie jak olej z mikroalg bogaty w kwas dokozaheksaenowy czy ekstrakty z roślin – białka roślinne. Nowa żywność to również żywność nowo opracowana, innowacyjna, wyprodukowana za pomocą nowych technologii czy procesów produkcyjnych, a także żywność tradycyjnie spożywana poza UE np. popularne ostatnio w Polsce nasiona chia.

(22.08.2016 za portalspozywczy.pl/IJHARS)


Współpraca