Danone zamknie jeden z europejskich zakładów. Cios dla 230 pracowników

Danone zamknie niemiecki zakład mleczarski w Ochsenfurt w Bawarii do ostatniego kwartału przyszłego roku - podał portal Just-food.com.
Koszty produkcji są „dużo powyżej średniej innych europejskich zakładów Danone"W oświadczeniu Danone wyjaśnił, że decyzja była konieczna jako „jedyny sposób na utrzymanie konkurencyjności i sukcesu w dłuższej perspektywie w krajach niemieckojęzycznych".
Francuski gigant powiedział, że koszty produkcji na miejscu są „dużo powyżej średniej innych europejskich zakładów Danone". Przytoczył również jako powód "lata nieefektywności spowodowane malejącym wykorzystaniem mocy produkcyjnych".
Danone powiedział, że wykorzystanie mocy produkcyjnych obiektu osiągnęło tylko połowę poziomów 2019 w 2024 roku, co sprawia, że zamknięcie jest „nieuniknione" – pisze Just-food.com.
Richard Trechman, dyrektor zarządzający operacji Danone w Niemczech, powiedział, że zakład jest "niezrównoważony w obecnej sytuacji rynkowej".
„Istnieje mniejsze zapotrzebowanie konsumentów na produkty produkowane lokalnie, a produkty Danone o wysokim potencjale nie mogą być produkowane lokalnie" – dodał Trechman.
Danone w Niemczech
Zakład w Ochsenfurt produkuje produkty mleczne, desery i puddingi wysokobiałkowe. Zapytany, skąd Danone wyśle te produkty do Niemiec po zamknięciu zakładu, rzecznik powiedział: „Decyzja gdzie produkty będą konkretnie produkowane po planowanym zamknięciu, zostanie podjęta decyzja w nadchodzących miesiącach".
Danone potwierdził, że „pozostaje zaangażowany" w Niemcy jako bazę produkcyjną i planuje „znaczące inwestycje" w swoim zakładzie w Fulda.