Doskonały sos szampański z Debic Culinaire Original

Sos szampański dodany do potrawy to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Marka Debic wyznacza jakościowy standard smaku, wpływa na oszczędność czasu oraz zapewnia łatwość łączenia śmietanki Culinaire Original 20% z innymi składnikami podczas gotowania. Zawartość 20% tłuszczu mlecznego zapewnia bardzo zrównoważony smak, porównywalny z tym domowym.
Dzięki Debic Culinaire Original, szef kuchni może szybko stworzyć pyszny sos szampański
do swojego menu.
Jak stworzyć idealny sos szampański? Oto przepis:
1. Podsmaż 200 g mielonych skorupek homara, aż staną się czerwone. Dodaj 300ml chardonnay i 100 ml wermutu. Następnie rozjaśnij całość 100 ml brandy, flambiruj i pozwól, aby alkohol się wypalił.
2. Posiekaj 70 g marchewki, 100 g selera i 50 g szalotki i dodaj do homara. Przygotuj 1 litr bulionu rybnego i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
3. Odcedź bulion przez drobne sito, dodaj 100 g korali (ikrę homarową) i dopraw sokiem
z cytryny ze szczyptą soli.
4. Odlej 300 ml przygotowanego bulionu rybnego i dodaj 200 ml Debic Culinaire Original 20%. Następnie zredukuj do dwóch trzecich objętości i uzupełnij 200 ml szampana.
5. Do przygotowania puree z pietruszki, posiekaj 100 g pietruszki, a potem ją zblanszuj. Następnie przełóż ją do blendera, dodaj 20 ml wody i zmiksuj. Odcedź przez drobne sito
i dodaj 1 g gumy ksantanowej. Ponownie odcedź przez drobne sito i dopraw odrobiną soli.
Ryby upiecz na osolonym maśle w niskiej temperaturze, osusz je i umieść na talerzu. Wypełnij dyspenser puree z pietruszki i homarem. Dopraw sos szampański solą, polej rybę
i udekoruj kleksami puree z pietruszki i homarem. Podaj ze szparagami.
Więcej informacji: www.debic.com
(Informacja prasowa DEBIC)