Dynamiczne spadki światowych cen żywności

20.09.2015 -
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 155,7 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od kwietnia 2009 roku. Indeks ten był o niemal 21,5% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 198,3 punktu i o 5,16% niższy niż w lipcu 2015 r. (najbardziej dynamiczny spadek w skali miesięcznej od grudnia 2008 roku). Jest to już siedemnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat 90. Spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością globalną większości towarów, które obejmuje, nie bez znaczenia dla indeksu są też dynamiczne zniżki cen energii. Ponadto nasilenie spadkowej dynamiki wspomagają obawy o spowolnienie gospodarcze Chin i jego negatywne skutki dla gospodarki światowej i rynków finansowych. W ubiegłym miesiącu bardzo dynamicznie spadały ceny wszystkich artykułów objętych indeksem z wyjątkiem cen mięsa, które były stabilne. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w sierpniu osiągnął pułap o 9,1% niższy w stosunku do jego poziomu z lipca i wynosił 135,5 punktu, co jest piątym spadkiem z rzędu po marcowej zwyżce związanej z końcem ostatniego sezonu kwotowego w UE. Podobnie jak w poprzednich trzech miesiącach najbardziej dynamicznie spadły ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego, chociaż ceny masła i serów również zniżkowały bardzo dynamicznie. Spadkowa tendencja jest odzwierciedleniem wysokiej sezonowej produkcji w północnej Europie, oraz ograniczonego popytu z Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Ponadto uwagę zwraca nowo rozpoczęty sezon mleczarski w Oceanii i sezonowe zwyżki produkcji w tym regionie. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywiera zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE, USA i Australii. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2015 roku na poziomie o 32,5% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 8 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 165,68 punktu i była o 32,56% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.
10% zniżka cen cukru jest w dużej mierze efektem osłabienia brazylijskiej waluty (BRL) w stosunku do dolara amerykańskiego (USD), oraz doniesień o sprzyjających warunkach zbiorów w Indiach (drugi producent cukru na świecie), które mają stać się eksporterem netto w bieżącym sezonie 2015/2016. Notowań nie były w stanie podnieść oficjalne raporty o mniejszych niż zakładano zbiorach trzciny cukrowej w Tajlandii, która jest drugim światowym eksporterem cukru.
8,6% zniżka cen olejów roślinnych do najniższego poziomu od marca 2009 r. nastąpiła przede wszystkim na skutek spadków cen oleju palmowego. Światowe ceny tego oleju osiągnęły najniższy poziom od 6,5 roku na skutek spowolnienia popytu importowego, w szczególności z Chin i Indii podczas oczekiwań znacznie wyższej produkcji. Ponadto perspektywy wysokich dostaw soi w bieżącym sezonie 2015/16, spadające ceny olejów mineralnych i obawy o spowolnienie gospodarcze w Chinach również wywierają presję na światowe ceny olejów roślinnych.
7% spadek indeksu cen zbóż (po dwóch z rzędu zwyżkach) do najniższej wartości od czerwca 2010 roku związany był głównie ze zniżkami cen pszenicy i kukurydzy, chociaż ceny ryżu także spadły. Na zniżki cen pszenicy przekładają się obfite zapasy wspierane przez większe niż oczekiwano zbiory na półkuli północnej, gdzie zbliża się koniec sezonu. Spadek cen kukurydzy wywołany jest przede wszystkim przez korzystne perspektywy produkcji w USA i oczekiwaną większą sprzedaż z Brazylii w bieżącym sezonie. Zniżka cen ryżu natomiast odzwierciedla silną konkurencję wśród eksporterów.
Indeks cen mięs nie odnotował większych zmian w skali miesięcznej. Odnotowano minimalne zwyżki cen mięsa owczego, podczas gdy ceny pozostałych rodzajów mięsa były stabilne. Niemniej jednak w porównaniu do rekordowej wartości indeksu z sierpnia 2014 r. ceny mięs były o 18% niższe, głównie za sprawą spadków cen wieprzowiny i mięsa owczego. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu – przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
(20.09.2015 za FAMMU/FAPA)