Eksperckie analizy sektora mleczarskiego podczas 19. Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej
Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że podaż mleka w Unii Europejskiej w maju 2022 r. była niższa r/r o -1,6%. Dostawy mleka zmniejszyły się -213 tys. ton r/r. W okresie styczeń-maj 2022 r. skup mleka w relacji rocznej obniżył się o -0,8%. W maju 2022 r. skup mleka wzrósł jedynie w Austrii, Belgii i Czechach. Natomiast w przypadku Polski nie odnotowano wzrostu. W Niemczech skup mleka obniżył się o -1,8%, we Francji -1,9%, Hiszpanii -1,3%, Niderlandach -0,8%, Irlandii -2,4%, Włoszech -2%.
Warto zaznaczyć, że skup mleka maleje również u głównych konkurentów Unii Europejskiej – w Australii obniżył się o -8,8%, Nowej Zelandii -6,5%, USA -0,7%, Wielkiej Brytanii -1,3%, co świadczy o globalnych zmianach na rynku mleka, a o nich będziemy rozmawiać z ekspertami już 7-8 września 2022 r. podczas 19. Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej.
Każdego roku największa konferencja sektora mleczarskiego w Europie Środkowo-Wschodniej Mleczarskiej gromadzi najważniejszych decydentów, urzędników i przedstawicieli sektora mleczarskiego z całego świata, w tym przedstawicieli Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i licznych ambasad. W tegorocznej edycji swój udział zapowiedzieli już, m.in.: Europejski Komisarz do spraw rolnictwa – Janusz Wojciechowski, Premier Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryk Kowalczyk, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca – Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarzy – Alexander Anton, Dyrektor Generalny FoodDrinkEurope – Dirk Jacobs, a także Dyrektor Generalny ds. Strategii Handlowej i Spraw Interesariuszy (EMEA) największej firmy mleczarskiej w Nowej Zelandii Fonterra Co-operative – Mark Casey. O międzynarodowym charakterze Konferencji świadczy również fakt, iż w tym roku będzie gościć zagranicznych ministrów rolnictwa i przedstawicieli amerykańskiej administracji rządowej USDA.
Światowy sektor mleczarski stoi obecnie w obliczu ogromnych zmian i wyzwań spowodowanych wojną w Ukrainie, gigantycznymi kosztami produkcji, Europejskim Zielonym Ładem i po pandemicznym kryzysem. Te wszystkie elementy sprawiają, że sektor będzie się zmieniał w sposób niewyobrażalnie szybki. Jakie są prognozy dla światowego sektora mleczarskiego? Z czym będzie musiała zmierzyć się branża w najbliższym czasie? Co niosą za sobą nowe regulacje związane z zieloną transformacją? Czy rosnące ceny skupu mleka w Europie, które ukształtowały się na poziomie 47,6 euro/100 kg, są w stanie zrekompensować galopujące koszty produkcji?
Już we wrześniu eksperci Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej odpowiedzą na te pytania. Formuła Konferencji, czyli prezentacje eksperckie połączone z panelami dyskusyjnymi to doskonała okazja na bezpośrednie spotkania z przedstawicielami branży i stworzenie platformy wymiany doświadczeń.
19. edycja Forum została podzielona na cztery bloki tematyczne. O wyzwaniach dla światowego sektora mleczarskiego w okresie kryzysu po pandemicznego i wojny w Ukrainie będziemy rozmawiać w ramach pierwszej sesji z ekspertami takich instytucji jak Copa-Cogeca, EDA, EUCOLAIT, Credit Agricole Bank Polska, FoodDrinkEurope. Tematami przewodnim drugiej będą zarządzanie ryzykiem w branży mleczarskiej oraz innowacyjne rozwiązania w zakresie zabezpieczania produktów mleczarskich.
W ramach 19. Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej zostaną przybliżone zagadnienia związane z tematyką zrównoważonego mleczarstwa, w tym perspektywy rynku mleka w ujęciu globalnym. Nasi eksperci będą mówili również o szansach i wyzwaniach dla branży w kontekście nowej Wspólnej Polityki Rolnej, Zielonego Ładu i krajowych planów strategicznych.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w największej konferencji sektora mleczarskiego w Europie Środkowo-Wschodniej.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, już dziś warto podjąć decyzję o uczestnictwie w wydarzeniu.
- Międzynarodowe Forum Spółdzielczości Mleczarskiej 7-8 września w Białymstoku.
(Informacja Forum Spółdzielczości Mleczarskiej)