Eksport mleczarski do Afryki osiągnął w zeszłym roku wartość 170 mld dolarów

29.07.2019 -

Według danych GUS, eksport mleczarski do Afryki osiągnął w zeszłym roku wartość 170 mld dol. Najwięcej tego typu produktów sprzedajemy do Algierii, Libii, Egiptu, RPA i Senegalu. Wśród nich są głównie: mleko w proszku, mleko UHT, sery żółte i topione – powiedziała Adrianna Szafruga, Country Manager ds. rynków Afryki Subsaharyjskiej PAIH.

Senegal należy do najbardziej perspektywicznych kierunków eksportowych polskiej branży mleczarskiej. Eksperci PAIH pracują nad wprowadzaniem kilku polskich firm na ten rynek. Zapotrzebowanie na produkty z zagranicy jest duże, ponieważ rodzima produkcja na razie kuleje. Karty na rynku rozdają dwie firmy wytwarzające mleko i jogurty.

Popyt na produkty mleczarskie rośnie również w RPA. Notuje się tam spadek importu i jednocześnie wzrost produkcji rodzimej. Na rynku jest wielu konkurentów – zarówno firmy międzynarodowe, jak i kilka marek lokalnych. Z kolei w Nigerii wiodące są takie podsektory jak: mleko w proszku, mleko skondensowane, puszkowane i w saszetkach, lody, mleko czekoladowe, jogurty, mleko o przedłużonej trwałości; preparaty dla niemowląt, sery, masło, odtłuszczone mleko w proszku, aromatyzowane napoje mleczne.

Największym wyzwaniem na rynku senegalskim jest dotarcie do właściwych kontrahentów, dystrybutorów i importerów. Natomiast w RPA, Nigerii i Kenii duży nacisk kładzie się na wsparcie produkcji lokalnej.

Dodatkowym obostrzeniem w Republice Południowej Afryki jest czasochłonna procedura wydania pozwolenia na przewóz oraz wysokie cła i opłaty celne dla produktów mlecznych.

W Nigerii większość produktów jest wytwarzana na bazie mleka w proszku ze względu na małą efektywność krów spowodowaną złymi warunkami hodowli bydła. Lokalni przetwórcy mleka polegają na łączeniu i odtwarzaniu mleka w proszku przywożonego głównie w UE (Holandia, Dania itp.). Odtworzone mleko jest głównie sprzedawane jako mleko w proszku, odparowane i pakowane w metalowe puszki i saszetki o różnej masie. Lody, mleko czekoladowe, jogurt i mleko o długim okresie przydatności do spożycia są produkowane lokalnie z odtworzonego importowanego mleka w proszku. Formuła dla niemowląt, ser, masło, a także lody, są głównie kupowane z zagranicy. Importowane odtłuszczone mleko w proszku jest wykorzystywane jako wkład w produkcję napojów spożywczych, herbatników itp. Zapotrzebowanie na te produkty nadal rośnie, podczas gdy konsumpcja smakowych napojów mlecznych (spożywanych głównie przez dzieci w wieku szkolnym) zwiększa popyt.

Eksperci PAIH wspierają polskich przedsiębiorców poprzez organizacje targów, misji indywidualnych oraz kontaktowanie z potencjalnymi importerami i dystrybutorami.

(29.07.2019 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca