Eurostat: Polska piątym największym producentem serów w UE

Polska jest piątym największym producentem serów w Unii Europejskiej – wynika z danych Eurostatu. Ilość produkowanego w Polsce sera rośnie co roku od ponad dekady. Na czele rankingu pozostają Niemcy, za nimi są Francja, Włochy i Holandia.

Pierwszych pięć krajów – Niemcy, Francja, Włochy, Holandia i Polska – odpowiada za blisko 72% całej unijnej produkcji. Podczas gdy w 2023 r. w UE wyprodukowano 10,6 mln ton sera, aż 7,6 mln ton pochodziło tylko z tych pięciu państw.

Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego w 2023 r. w Polsce wyprodukowane zostało 976 tys. ton sera, co oznacza wzrost o 50 tys. ton w stosunku do 2022 r. Produkcja serów w naszym kraju rośnie z roku na rok od ponad dekady. W 2012 r. było to 721 tys. ton.

Od lat na pierwszym miejscu serowego zestawienia są Niemcy. W 2023 r. nasz sąsiad zza Odry wyprodukował 2 mln 360 tys. ton sera, co stanowi ponad jedną piątą całej unijnej produkcji.
Druga jest Francja, która w zeszłym roku wyprodukowała 1 mln 887 tys. ton tego produktu spożywczego. Kraj ten zanotował jednak spadek w stosunku do poprzedniego roku (o 26 tys. ton).
Na miejscu trzecim znalazły się Włochy, które w poprzednim roku wyprodukowały 1 mln 334 tys. ton, a na czwartym –
Holandia, która uzyskała 1 mln 19 tys. ton.
Dane Eurostatu uwzględniają wszystkie uznane w UE typy serów.
 

Współpraca