Fermentowana żywność wzmacnia zdrowie jelit i odporność

Rozwój cywilizacyjny pozostawił swój ślad na naszym sposobie odżywiania się, a jednocześnie coraz więcej badań dowodzi, że dieta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W efekcie urbanizacji i industrializacji zachodniego świata flora bakteryjna naszych jelit została znacznie zubożona. Naukowcy szukają sposobu na przywrócenie różnorodności mikroflory jelitowej i upatrują go w zmianie naszych zwyczajów żywieniowych i urozmaiceniu naszej codziennej diety.

Rezultaty dotychczasowych badań są obiecujące. Jednym z przykładów korzystnej modyfikacji menu jest zastosowanie diety społeczności żyjących na mniej uprzemysłowionych terenach. Według badania z 2015 roku, nawet krótkotrwałe przestawienie z bogatej w tłuszcze i ubogiej w błonnik diety Afroamerykanów na bogatą w błonnik dietę mieszkańców regionów rolniczych Afryki wpłynęło pozytywnie na mikrobiotę i markery nowotworowe.

W ostatnich latach nie tylko żywność bogata w błonnik, ale również żywność fermentowana praktycznie zniknęła z naszych stołów. Jogurt, kefir, kapusta kiszona czy inne fermentowanie składniki dopiero niedawno odzyskały popularność wraz z pojawiającymi się opracowaniami naukowymi o ich potencjalnych korzyściach dla zdrowia.

Badacze z Uniwersytetu Stanforda zaprosili do swojego badania 36 zdrowych dorosłych uczestników i przeprowadzili test, który wykazał że dieta z dużą zawartością fermentowanej żywności i błonnika może zwiększyć różnorodność mikrobiomu jelit i pomóc w ukształtowaniu odpowiedniej reakcji układu odpornościowego.

Ponadto mikroflora jelitowa 18 uczestników badania, którzy spożywali więcej fermentowanej żywności i napojów, pozostała bardziej zróżnicowana jeszcze przez 4 tygodnie , a po 10-tygodniowym teście i zawierała dodatkowe mikroorganizmy, które nie były obecne w podawanych posiłkach. Naukowcy zasugerowali więc, że mikrobiota jelitowa uczestników została prawdopodobnie przemodelowana dzięki podjętej interwencji dietetycznej.

Jeśli zaś chodzi o pozytywny wpływ na układ odpornościowy, to dieta bogata w fermentowaną żywność zmniejszyła poziom głównych markerów stanu zapalnego u uczestników badania, w tym poziom interleukiny 6 (IL-6), kluczowej cytokiny stymulującej chroniczny stan zapalny.

Rezultaty te pokazują, jak zmiany w naszej współczesnej diecie mogą wzmocnić nasze zdrowie w wielu jego aspektach, zwłaszcza gdy włączymy do niej żywność fermentowaną. Jej prozdrowotne korzyści były znane od wieków, a obecnie zostały potwierdzone przez naukowców.

Źródła:

O’Keefe, S., Li, J., Lahti, L. et al. Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans. Nat Commun 6, 6342 (2015). https://doi.org/10.1038/ncomms7342

Clemente, J. C., Pehrsson, E. C., Blaser, M. J. et al. The microbiome of uncontacted Amerindians. Science Advances. 2015; 1(3):e1500183. doi: 10.1126/sciadv.1500183

Wastyk, H. C., Fragiadakis, G. K., Perelman, D. et al. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell. 2021; 184(16):4137-4153.e14. doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019

Zafeiropoulou, K. Fermented foods show potential in increasing gut microbial diversity and modulating immune responses, 2021.11.22, https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-show-potential-in-increasing-gut-microbial-diversity-and-modulating-immune-responses/

(Informacja prasowa Chr. Hansen)


Współpraca