Foodcom: Produkty mleczarskie mają pozytywne prognozy rynkowe

Firma Foodcom opracowała raport dot. rynku mleczarskiego, który obejmuje takie produkty jak odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcze czy słodką serwatkę w proszku.

Spada cena odtłuszczonego mleko w proszku
Obecnie na europejskim rynku odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) obserwujemy spadek cen o około 5%. Niższe ceny wynikają z mniejszego popytu i obaw o przyszłe zapotrzebowanie, co zwiększa dostępność produktu na rynku. Największa aktywność kupujących jest zauważalna w Azji Południowo-Wschodniej i Afryce Północnej, podczas gdy rynki Bliskiego Wschodu i Chin wykazują mniejszą aktywność.
Ceny SMP są także pod wpływem globalnych wydarzeń, takich jak ostatnie aukcje ONIL, gdzie duże ilości SMP z Białorusi zostały sprzedane po niższych cenach, zmuszając producentów z UE do dalszych obniżek. Mimo że europejskie ceny SMP są najniższe na świecie i przyciągają więcej globalnych kupujących, rynek wciąż zmaga się ze słabym popytem eksportowym. Z kolei w Stanach Zjednoczonych produkcja oraz eksport SMP spadły, co pomaga utrzymać równowagę na rynkuoceniają eksperci Foodcom.

Tłuszcze mleczne wykazują tendencję wzrostową
Analitycy firmy Foodcom zwracają uwagę, że w ostatnim czasie ceny masła w Europie wykazują tendencję wzrostową, napędzaną głównie wyższymi kosztami śmietany oraz niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.
Wielu producentów, wykorzystując niski poziom zapasów, decyduje się na podwyżki cen, pomimo oporu ze strony kupujących. Wzrost cen śmietany ma znaczący wpływ na rynek masła w całej Unii Europejskiej – czytamy w raporcie Foodcom
 Z kolei w Stanach Zjednoczonych produkcja masła jest na dobrym poziomie, ale rosnący popyt sprawia, że ceny powoli rosną. Natomiast w Nowej Zelandii sytuacja wygląda nieco inaczej. Tamtejsi producenci starają się znaleźć swoje miejsce na globalnym rynku, próbując zrównoważyć produkcję w obliczu wyższych cen w innych regionach.
Podobnie, ceny beztłuszczowego tłuszczu mlecznego (AMF) oraz masła klarowanego również nieznacznie wzrosły, odzwierciedlając ogólny trend wzrostowy na rynku tłuszczów.

Ceny śmietany będą rosnąć
W Europie mamy teraz do czynienia z wyjątkowo wysokimi cenami śmietany, zwłaszcza w Niemczech. Stoi za tym głównie rosnący popyt na śmietanę oraz ograniczona podaż. Mniejsza dostępność mleka dodatkowo przyczynia się do tych podwyżek cen.
Z drugiej strony, ceny koncentratu odtłuszczonego mleka pozostają stabilne, co sugeruje, że rynek jest w miarę zrównoważony.
Natomiast ceny surowego mleka wzrosły w porównaniu do zeszłego tygodnia, co również wynika z ograniczonej podaży. Wygląda na to, że rynek mleczarski jest w dość dynamicznym stanie i warto śledzić te zmiany na bieżąco –  informują analitycy firmy Foodcom

Słodka serwatka w proszku (SWP)
Rynek słodkiej serwatki w proszku (SWP) w Europie jest stabilny, mimo niewielkich spadków cen. Wysoka dostępność produktu oraz niższy niż oczekiwano popyt, powodują, że ceny utrzymują się na niskim poziomie. Produkcja serwatki w Stanach Zjednoczonych spada, co podnosi ceny i stwarza większe możliwości eksportowe dla rynku europejskiego.
 

Współpraca