Foodcom: Zmniejszają się zapasy masła

23.10.2023 -

Firma Foodcom przygotowała raport nt. Wybranych produktów z rynku mleczarskiego. Wynika z niego m.in., że rośnie dynamicznie wartość rynku WPC 80, natomiast SMP jest w trendzie spadkowym.

Rynek koncentratu białka serwatkowego 80 będzie rósł

W kontekście rynkowym, koncentrat białka serwatkowego 80 (WPC 80) jest towarem, którego wartość dynamicznie wzrasta, wobec malejącej podaży i rosnącego popytu w sektorach paszowym i spożywczym. Pomimo początkowego oporu ze strony klientów wynikającego z cen, obserwujemy zwiększony popyt w obliczu malejącej dostępności produktu. Ceny WPC 80 w czwartym kwartale 2023 roku zdecydowanie rosną, otwierając dyskusję nad trwałością tego trendu w nadchodzącym roku.

Odtłuszczone mleko w proszku w trendzie spadkowycm

Ceny SMP (Odtłuszczone Mleko w Proszku) kontynuują w Europie wzrost, z obecnymi zapasami zaspokajającymi bieżące potrzeby, ale z tendencją spadkową. Rośnie popyt, co sugeruje, że kupujący są gotowi realizować zakupy w obecnych cenach. Z drugiej strony, niepewność w zakresie przyszłego popytu i podaży, prowadzi do opóźnień w decyzjach zakupowych.

Stabilna sytuacja na rynku pełnego mleka w proszku

Ceny FCMP w Europie są stabilne, mimo ostatnich wzrostów. Spokojny popyt krajowy i międzynarodowy oraz zwiększona produkcja skutkują spowolnieniem tempa wzrostu cen. Producenci nadal dostarczają FCMP, aby spełnić swoje zobowiązania, dostosowując się do sezonowego spadku produkcji mleka.

Zmniejszają się zapasy masła

W obliczu zbliżającego się jesienno-zimowego czasu, napędzane przez silny popyt detaliczny ceny masła w Europie, zaczynają rosnąć. Niemniej jednak wysokie ceny śmietanki hamują produkcję masła, prowadząc do zmniejszenia zapasów. W obecnej sytuacji rynkowej obserwujemy większą ostrożność w negocjacjach między kupującymi, a sprzedającymi.

(23.10.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca