Fuzja w mleczarstwie: "Ograniczone perspektywy samodzielnego utrzymania się"
Koncentracja, która została już zgłoszona do UOKiK polega na połączeniu Spółdzielni Mleczarskiej Wart-Milk z siedzibą w Sieradzu i Rolniczo-Produkcyjnej Spółdzielni Mleczarskiej w Szczercowie.
Planowana fuzja na rynku mleczarskim
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Wart-Milk z siedzibą w Sieradzu oraz Rolniczo-Produkcyjna Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie zgłosiły do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zamiar koncentracji.
Obszarem działalności obu przedsiębiorców jest głównie województwo łódzkie, ale to strona przejmująca, a więc Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Wart-Milk ma wśród odbiorców znane sieci handlowe oraz obecna jest na rynkach zagranicznych. To dlatego roczne obroty obu firm, jak wskazano w komunikacie o koncentracji, mają się do siebie jak 17 do 1.
Najbardziej znane w portfolio Wart-Milk firmowe brandy to: MU!, ME! oraz Meadow Star. Ale mleczarnia produkuje też marki własne do sprzedaży w takich sieciach jak m.in.: Lewiatan, Carrefour (produkty Carrefour Classic), Stokrotka (Farm Milk), Intermache, Grupa Eurocash (produkty nabiałowe Kanka dostępne są w sieciach: Groszek, ABC, Delikatesy Centrum, Gama oraz Euro Sklep), Auchan, Netto (Miletto), Makro.
Brak możliwości samodzielnego rozwoju
Jak czytamy w uzasadnieniu wniosku o koncentracji, planowane połączenie zmierza do synergii potencjału obu przedsiębiorstw, który to efekt nie byłby możliwy do osiągnięcia przy zwykłym połączeniu wysiłków obu podmiotów, z których Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie specjalizuje się w produkcji niszowych produktów premium, jednak jeśli uwzględnić stopień amortyzacji parku maszynowego jej zakładu, perspektywy samodzielnego utrzymania się przez nią na rynku w ujęciu długookresowym jawią się jako ograniczone.
Jeśli idzie o Wart-Milk to rozwój segmentu produktów świeżych, spotykających się z niezmiennym zainteresowaniem konsumentów, przyczyni się do utrwalenia konkurencyjności obu łączących się zakładów na rynku, bez zaburzania struktury tego rynku. Z kolei eliminacja produkcji twarogów w Sieradzu pozwoli na uwolnienie kadry pracowniczej, która zostanie przekierowana do działu i zwiększy jego efektywność - czytamy w uzasadnieniu wniosku o koncentrację.