InnoDairy Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim

11- 14 czerwca w Hotelu Mrągowo Resort & Spa, odbyło się – 30 Jubileuszowe Sympozjum InnoDairy Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.


Sympozjum podzielone było na V sesji wykładowych.

I sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Justynę Żulewską oraz dr inż. Marię Baranowską.
Pierwszy wykład przedstawiła dr inż. Katarzyna Staniewska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności UWM i postawiła pod lupą produkty mleczarskie, co wiemy i dokąd zmierzamy? Następnie dr Piotr Wasyluk z Wasyluk Projektowanie Kreatywne, mówił o trendach i wyzwaniach branży mleczarskiej w czasach niepewności.

II sesja wykładowa prowadzona była przez dr inż. Marię Czerniewicz.
Prof. Justyna Żulewska otworzyła sympozjum, po czym zabrał głos Rektor UWM prof. Jerzy Przyborowski oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. Małgorzata Darewicz. Film z otwarcia dostępny w naszej relacji. Następnie zostały przyznane nagrody dla firm współpracujących za pomoc w organizowaniu sympozjum z okazji 30-lecia Sympozjum. Następnie prof. Sylwia Tarczyńska opowiedziała o wspomnieniach o niedawno zmarłym prof. Stefanie Ziajce. W następnej kolejności dr Andrzej Siemaszko przedstawił informacje na temat nowego znaku certyfikującego w UE dla żywności o szczególnej wartości odżywczej. Ten wykład będzie można zobaczyć w naszej relacji. Kolejny wykład przedstawił  Marcin Kuprewicz z firmy Novonesis, który opowiedział o rozwiązaniach biologicznych dla mleczarstwa. Po nim Marek Grabczak oraz Karolina Lisińska przedstawili wykład o Innowacjach i kolorach w Zentis Polska. Na koniec II sesji Olga Moreno Marro z firmy ADM mówiła o innowacjach w branży mleczarskiej z funkcjonalnymi składnikami.

III sesja wykładowa poprowadzona została przez dr inż. Marikę Bielecką.
Sesję rozpoczęła dr inż. Maria Baranowska, wspominając świętej pamięci prof. Bogusława Staniewskiego. Następnie dr inż. Wojciech Janczukowicz z Wydziału Geoinżynierii z UWM w Olsztynie przedstawił temat zmian w gospodarce wodno-ściekowej zakładów mleczrskich z korzyścią dla właścicieli. Wykład ten będzie dostępny do obejrzenia w naszej relacji. Potem Sylwia Jenkner z GEA Westfalia opowiedziała o separatorze i jego wpływie na środowisko. Następnie uczestnicy mieli możliwość usłyszeć o możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji od Michała Dębca z firmy Ecolab. Po czym Wojciech Walesieniuk przedstawił usług firmy PGS. W następnej kolejności uczestnicy usłyszeli o optymalizacji kosztów w mleczarni w  zakresie higieny z produktami firmy Calvatis. Potem Marcin Tomczyk z firmy Multivac przedstawił ofertę firmy. Ostatni wykład w tej sesji przedstawili Janusz Kroll i Aleksandra Olech, którzy mówili o zamiłowaniu firmy do technologii i mleczarstwa. Ten wykład będzie można obejrzeć w naszej relacji. Następnie prof. Justyna Żulewska opowiedziała o projekcie SUP-RIM. Wykład ten dostępny będzie w naszej relacji. Na zakończenie sesji uczestnicy mogli wysłuchać debaty pt. "Quo Vadis – przyszłość polskiego mleczarstwa". W debacie wzięli udział: Emilia Pożarowczyk z SM Spomlek, Paweł Pasternak z SM Mlekpol, Wiesław Żebrowski z Ciechanowskiej SM, Piotr Wasyluk z Wasyluk Projektowanie Kreatywne, Grzegorz Rykaczewski z Banku Pekao S.A. oraz Szymon Andrzejewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie. Moderatorem debaty był Roman Wieczorkiewicz z portalu Spożywczego.

IV sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Jarosław Kowalika.
Pierwszy wykład na temat śladu węglowego w produkcji mleka w gospodarstwie rolnym przedstawił prof. Mariusz Jerzy Stolarski z Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM w Olsztynie. Następnie Marcin Winkowski z firmy DSM – Firmenich uświadomił uczestników seminarium, jak krowy mogą pomóc w walce z ociepleniem klimatu. Po czym Jacek Gorczyca i Tomek Kraszewski z firmy AAK opowiedzieli jak obniżyć ślad węglowy. W następnej kolejności uczestnicy mogli posłuchać o pakowaniu i kompleksowych liniach pakujących od Marka Kozaka z firmy ATM. Po tym Krzysztof Tetla z firmy Neumo opowiedział o ofercie firmy armatury procesowej dla przemysłu mleczarskiego. Następnie Tomasz Ziółkowski opowiedział o nowej generacji urządzeń pakujących Trepko. Na zakończenie sesji Enrico Biraschi i Cezary Bukowski przedstawili kultury bioprotekcyjne, warunki stosowania i mechanizmy działania.

V sesja wykładowa prowadzona była przez prof. Sylwię Tarczyńską.
W pierwszej kolejności firma Tetra Pak pokazała, jaka będzie przyszłość mleka, wspomnieli o innowacjach produktowych wspierających zdrowie i dobrostan oraz rozwoju produktów funkcjonalnych. Po czym uczestnicy usłyszeli o Standaryzacji mleka za pomocą analizy w czasie rzeczywistym z urządzeniami Foss. Następnie Jakub Stobiecki z firmy Optiflow opowiedział o systemach rozpuszczania i homogenizacji oraz o blokach zaworowych w nowoczesnej mleczarni. Potem uczestnicy usłyszeli o wieloasortymentowej linii do produkcji napojów i deserów fermentowanych firmy Tewes-Bis. Następnie Michał Warych z firmy Elstar Fats opowiedział o możliwościach wymiany tłuszczu mlecznego w produktach mleczarskich. Po czym można było się dowiedzieć o rozwiązaniach oraz trendach na europejskim rynku, oraz możliwość wykorzystania duńskiej firmy KMC w aplikacjach dedykowanych przemysłowi mleczarskiemu. Na zakończenie sesji uczestnicy mogli posłuchać wykładu na temat łączenia wina i serów, zaprezentowanego przez profesjonalnego sommeliera Krzysztofa Królczyka.

Następnie prof. Justyna Żulewska podsumowała i zakończyła sympozjum. Ten film będzie można zobaczyć w naszej relacji.

Po części oficjalnej uczestnicy konferencji mogli skorzystać z warsztatów i degustacji wina prowadzonych przez Krzysztofa Królczyka.  

 
otwarcie Sympozjum "InnoDairy"
Produkty mleczarskie pod lupą konsumenta - co wiemy i dokąd zmierzamy? dr. Katarzyna Staniewska
Elastyczna równowaga. O trendach i wyzwaniach branży mleczarskiej w czasie niepewności
Nowy znak certyfikujący UE dla żywności o szczególnej wartości odżywczej dr Andrzej Siemazko Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Co można zmienić w gospodarce wodno-ściekowej zakładów mleczarskich z korzyscią dla właścicieli obiektów i środowiska? dr hab. inż. Wojciech Janczukowicz Wydział Geoinżynierii, UWM w Olsztynie
Multivac - nie tylko pakowanie sprostamy szelkim wyzwaniom - Marcin Tomczyk
Projekt SUP-RIM. Informacje o badaniach naukowych wspierających sektor mleczarski - prof. Justyna Żulewska Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM
Ślad węglowy produkcji mleka w gospodarstwie rolnym - prof. Jerzy Stolarski Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, UWM
Podsumowanie Sympozjum - prof. Justyna Żulewska
Stoiska wystawiennicze
Warsztaty "Polska kraina mlekiem i winem płynąca"
Warsztaty "Polska kraina mlekiem i winem płynąca"
Warsztaty "Polska kraina mlekiem i winem płynąca"
Warsztaty "Polska kraina mlekiem i winem płynąca"
Warsztaty "Polska kraina mlekiem i winem płynąca"
Piotr Ziółkowski, Trepko
Arkadiusz Pisarek, Prezes KZSM
Uczestnicy konferencji
Debata "Quo-Vadis - przyszłość polskaiego mleczarstwa"
Janusz Kroll i Aleksandra Olech, A-LIMA-BIS
Wojciech Walesieniuk, PGS
Stoiska wystawiennicze
Zentis Polska
Stoiska wystawiennicze
Stoiska wystawiennicze
Stoiska wystawiennicze
Marek Grabczak, Zentis Polska
Marcin Kuoprewicz, Novonesis
córka prof. Stefana Ziajki
prof. Małgorzata Darewicz, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności
prof. Justyna Żulewska UWM, Kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
uczestnicy sympozjum
dr inż. Katarzyna Staniewska Katedra Towaroznastwa i Badań Żywności, UWM
Prezes Mlekovita Dariusz Sapiński
uczestnicy sympozjum
dr Piotr Wasyluk, Wasyluk Projektowanie Kreatywne

Współpraca