Kazeina od kwietnia w raportach wynikowych

18.03.2016 -
Od 1 kwietnia 2016 r. informacje zawarte w raportach wynikowych, jakie rolnicy otrzymują od PFHBiPM, zostaną wzbogacone o ocenę zawartości kazeiny w mleku. Usługa będzie bezpłatna.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka postanowiła rozszerzyć ocenę wartości użytkowej o kolejny punkt, jakim będzie od 1 kwietnia procentowa zawartość kazeiny w mleku. Jest to kolejny parametr poszerzający bazę informacji o zwierzętach i ułatwiający zarządzanie stadem oraz podejmowanie odpowiednich decyzji hodowlanych.
Od przyszłego miesiąca producenci będą otrzymywać informację o poziomie kazeiny w mleku poszczególnych krów, jak również średnią wartość dla całego stada. Średni poziom białek kazeinowych mieści się w granicach 2,2-2,8%.
W branży mleczarskiej rośnie zainteresowanie wzrostem technologicznej przydatności mleka do produkcji serów. Spółdzielnia mleczarska Spomlek z Radzynia Podlaskiego już od pewnego czasu nagradza producentów mleka, których surowiec wyróżnia się wyższą zawartością kazeiny. Inne mleczarnie obserwują rynek z zaciekawieniem.
Kolejną pozycją w raportach wynikowych, nad którą jeszcze trwają prace, będzie ocena występowania subklinicznej kwasicy.
(18.03.2016 za Łukasz Chmielewski farmer.pl/PFHBiPM)