Kto wytwarza najlepsze sery w powiecie poznańskim i Wielkopolsce? Znamy wyniki konkursu!

Podczas wydarzenia „Z wiejskiego stołu” na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie 10 lipca 2022 r. zebrała się kapituła konkursu „Smak Sera 2022”, która stanęła przed nie lada wyzwaniem: zdegustowaniem 66 serów! Eksperci kulinarni ocenili poziom Konkursu jako bardzo wysoki.



Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” przyznano następującym produktom:

  • Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi z Dobieżyna za Ser Przydymiony
  • LA PECORA NERA – Manufaktura Serów z Suchego Lasu za ser Gran Bambini
  • Hałaśliwa Zagroda Karolina Hałas z Pobiedzisk za Hałas – ser podpuszczkowy smak pomidor czosnek bazylia
  • Levant Foods Sp z o.o. Zakład Mleczarski w Buku za Jasmeen – Labneh serek jogurtowy typu arabskiego lekko słony
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. K. z miejscowości Białęgi za Ser Twarogowy chudy.

W konkursie głównym przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:

W kategorii A – Sery dojrzewające twarde:

Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający twardy – Kominiarz

I miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Gran Bambini

II miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Fior Di Mucca

III miejsce – Farma SERONADA Grzegorz Junatowski za ser Ser Owczy Franek Ser twardy, dojrzewający, z mleka owczego.

Wyróżnienia

  • Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi za ser Smakosz
  • Serowarnia Mera Vallis za ser Ser dojrzewający twardy – Złota Krówka oraz Ser dojrzewający twardy Gouda

W kategorii B – Sery dojrzewające miękkie:

Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający miękki – Raclete

I miejsce – Serowarnia Mera Vallis za Ser dojrzewający miękki – Nadnotecki

II miejsce – LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Caprino

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyrzece za ser Wędzony

Wyróżnienia

  • LA PECORA NERA – Manufaktura Serów za ser Caciotta
  • Serowarnia Mera Vallis za ser Ordoblue
  • Gospodarstwo Rolne Agata Króliczak Ser-ce Jadzi za ser „Przydymiony”

W kategorii C – Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi:

Grand Prix – czek w wysokości 500 zł od instytutu skrzynki otrzymała firma Drewbór za Ser Hellim

I miejsce – Levant Foods Sp z o.o. – za ser Jasmeen – Labneh serek jogurtowy typu arabskiego lekko słony

II miejsce – Zagroda Szczęśliwych Zwierząt Sp. z o.o. Sp. K. za Ser Twarogowy chudy

III miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl – za Ser smażony z cebulką

Wyróżnienia

  • Gospodarstwo Rolne SEROMANIA Renata Jarosław Gumuła za Ser serwatkowy „LIGHT” z kwiatami bratka
  • Hałaśliwa Zagroda Karolina Hałas – za Bondon – kozi ser miękki podpuszczkowy
  • Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg śmietankowy ze Strzałkowa

Serdecznie gratulujemy laureatom!

(Informacja prasowa smakipowiatupoznanskiego.pl)


Współpraca