Laktoza i mozzarella z największym procentowym wzrostem na Global Dairy Trade

4 marca 2025 roku podczas 375 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost, ale też i spadek niektórych wartości produktów mleczarskich, oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1257 pkt., do poziomu 1251 pkt., co stanowi spadek o 0,5% w stosunku do aukcji z 18 lutego 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4209 USD/t.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, największy wzrost zanotowała laktoza. Wartość kolejnych czterech produktów wzrosła a trzy produkty miały wartość spadkową.Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,3%, cena – 6681 USD/t;
- Masło – wzrost o 2,7%, cena – 7577 USD/t;
- Maślanka w proszku – spadek o 1,8%, cena – 3013, USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o 1,1%, cena – 4915 USD/t;
- Laktoza – wzrost o 14,0%, cena – 1158 USD/t;
- Ser Mozzarella – wzrost o 7,9%, cena – 4477 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,6%, cena – 2744 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o 2,2%, cena – 4061 USD/t;
Kolejna 376 aukcja GDT odbędzie się 18 marca 2025 roku.