Logistyka produktów świeżych już się ustabilizowała

01.06.2020 -

Na rynku produktów świeżych mieliśmy do czynienia ze zwiększonym zapotrzebowaniem na rynku w pierwszych dniach epidemii, teraz sytuacja już się ustabilizowała, konsumpcja utrzymuje się na stałym poziomie zbliżonym do tego sprzed pandemii. Jednak to, co charakterystyczne dla tego sektora, to fakt, że wraz z zamknięciem restauracji rolnicy stracili główny kanał zbytu swoich produktów – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Anna Galas, Senior Business Development Director, FM Logistic Central Europe

FM Logistic obsługuje jedną z największych sieci spożywczych w zakresie produktów świeżych, która zaopatruje się głównie bezpośrednio u polskich producentów. Większość dużych sieci jednak tego nie praktykuje, co nastręcza rolnikom wielu problemów z dystrybucją, sprzedażą i dotarciem ze swoimi produktami do konsumenta. – Sytuację utrudnia fakt, że jest to sytuacja tymczasowa, restauracje w końcu w wrócą do pracy, więc producenci nie mogą wiązać się z sieciami długoterminowymi zobowiązaniami – mówi Anna Galas.

W kwestii samych operacji magazynowych zaś, to oczywiście przy pracy z takimi produktami niezwykle ważne jest restrykcyjne przestrzeganie zasad bezpieczeństwa, które ustalane są w konsultacji z klientem. Wymagany jest odpowiedni ubiór, jak maseczki, rękawiczki, gdyż pracujemy z odkrytym produktem i nie możemy narażać konsumentów na potencjalne niebezpieczeństwo.

(01.06.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca