Masło z powietrza zamiast od krów? Takie inicjatywy wspiera Bill Gates

Savor, start-up wspierany przez miliardera z Microsoftu, Billa Gatesa, twierdzi, że wyprodukowane w laboratorium, przyjazne dla klimatu masło smakuje jak prawdziwe, a produkt ma mniejszy ślad węglowy – podaje The Guardian.

Amerykański startup twierdzi, że wyprodukowane w laboratorium, przyjazne dla klimatu masło smakuje „jak prawdziwe"
Masło z powietrza zamiast od krów? Startup z Kalifornii twierdzi, że opracował złożony proces, który eliminuje potrzebę użycia surowców odzwierzęcych, a jednocześnie sprawia, że ​​jego alternatywa bezmleczna smakuje równie dobrze.
Savor, wspierany przez miliardera z Microsoftu, Billa Gatesa, eksperymentuje z tworzeniem alternatyw dla lodów, sera i mleka bez nabiału, wykorzystując proces termochemiczny, który pozwala mu budować cząsteczki tłuszczu, tworząc łańcuchy dwutlenku węgla, wodoru i tlenu. Firma ogłosiła teraz nową alternatywę dla masła bez składników zwierzęcych.
Savor twierdzi, że jego produkty będą miały znacznie mniejszy ślad węglowy niż produkty pochodzenia zwierzęcego. „Masło" ma mniej niż 0,8 g ekwiwalentu CO2 na kg, podczas gdy dla porównania prawdziwe niesolone masło z 80% tłuszczu ma standardowy ślad klimatyczny wynoszący 16,9 kg ekwiwalentu CO2 na kg.

Popularność alternatyw mięsnych i mlecznych
Kathleen Alexander, dyrektor naczelna Savor, powiedziała:
„Obecnie jesteśmy na etapie przedkomercyjnym i pracujemy nad uzyskaniem zgody regulacyjnej, aby móc sprzedawać nasze masło. Nie spodziewamy się, że będziemy mogli ruszyć z jakąkolwiek sprzedażą przed co najmniej 2025 r."
Alternatywy mięsne i mleczne stały się w ostatnich latach coraz bardziej popularne, ale niektóre nie dorównują pod względem smaku. Savor twierdzi, że smak jego masła jest bardziej precyzyjny.
 

Współpraca