Mleczne piknikowe śniadania – edukacja na temat mleka

27.06.2017 -

Wiosna i lato to czas słonecznej pogody, dojrzewających owoców i możliwości przyjemnego i beztroskiego spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu. Wychodząc temu naprzeciw w czerwcu br. organizowane były Mleczne Piknikowe Śniadania zachęcające rodziny z dziećmi oraz młodzież do poznania wielorakiego zastosowania mleka i nabiału w przygotowaniu weekendowych śniadań.



Ostatnie z czterech zaplanowanych Mlecznych Piknikowych Śniadań odbyło się w sobotę 24.06.17 na terenie Miejskich Hal Targowych w Gdyni. Było ono elementem święta Hal Targowych pod hasłem „III Dzień Kreatywny”. W trakcie wydarzenia miały m.in. miejsce takie atrakcje, jak:

  • warsztaty miniPaletoweLove prowadzone przez Fab Lab Trójmiasto i warsztaty design thinking z grupą maradDesign, (prowadzone były przez dr Annę Wachowicz, projektantkę wzornictwa, asystentkę pracowni Projektowania Mebla Seryjnego na ASP w Gdańsku oraz Pawła Grajkowskiego, projektanta wzornictwa, wykładowcę Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu),
  • „I Mistrzostwa Śniadaniowe Hal Targowych”.

Mleczne Piknikowe Śniadanie było jednym z najbardziej obleganych stoisk. Zarówno dzieci, młodzież, jak i osoby dorosłe mogły zjeść smaczne potrawy stworzone z mleka i nabiału, a także uczestniczyć w warsztatach pokazujących najlepsze i najprostsze sposoby przygotowania mlecznego śniadania. Zajęcia prowadzone były przez znanego między innymi z programu telewizyjnego Top Chef szefa kuchni Marka Rogalskiego. Szef Marek Rogalski poprowadził dwukrotnie warsztat kulinarny oraz udzielił niezliczonych rad jak przygotować najsmaczniejsze gofry, naleśniki czy racuchy, w których składzie zawsze znajduje się mleko. Poza warsztatami piknik oferował znacznie więcej atrakcji, do których należały m.in. malowanie krowy, pobudzające kreatywność artystyczną najmłodszych czy dystrybucje przepisów kulinarnych na mleczne śniadania opracowane przez szefów kuchni i wydanych w atrakcyjnej graficznie formie.

Podsumowując, Mleczne Piknikowe Śniadanie to 5 godzin praktycznej nauki połączonej z zabawą, kilkudziesięciu uczestników warsztatów, kilkaset osób poczęstowanych goframi z serkami typu grani, serkiem twarogowym i bitą śmietaną. Przeszło 2500 osób, które otrzymały ulotki z przepisami kulinarnymi na mleczne śniadania, ponad stu uczestników mlecznego quizu, oryginalnie pomalowana przez najmłodszych krowa oraz niezliczona ilość wspomnień, które na długo pozostaną w pamięci uczestników mlecznego śniadania piknikowego.

Mleczne piknikowe śniadanie sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

(27.06.2017 za izbamleka.pl)


Współpraca