Mozzarella z największym procentowym wzrostem na Global Dairy Trade

18 marca 2025 roku podczas 376 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, indeks cen GDT utrzymuje się na tym samym poziomie co 4 marca i wynosi 1251 pkt. Średnia cena wyniosła 4245 USD/t.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, największy wzrost zanotowała mozzarella. Wartość kolejnych czterech produktów wzrosła, dwa produkty miały wartość spadkową, a jeden produkt nie był oferowany.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,8%, cena – 6561 USD/t;
  • Masło – wzrost o 1,1%, cena – 7667 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o 1,0%, cena – 4976 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o 0,5%, cena – 1165 USD/t;
  • Ser Mozzarella – wzrost o 5,1%, cena – 4704 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,4%, cena – 2729 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 0,2%, cena – 4052 USD/t;
 
Kolejna 377 aukcja GDT odbędzie się 1 kwietnia 2025 roku.
 

Współpraca