Na GDT – tylko masło poszło w górę!

18 lutego 2025 roku podczas 374 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek wartości produktów mleczarskich, oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1264 pkt., do poziomu 1257 pkt., co stanowi spadek o 0,6% w stosunku do aukcji z 4 lutego 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4370 USD/t.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, jedynie masło zanotowało wzrost. Wartość kolejnych sześciu produktów wzrosła a jeden produkt nie był oferowany.Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,8%, cena – 6723 USD/t;
- Masło – wzrost o 2,2%, cena – 7378 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – spadek o 3,4%, cena – 4862 USD/t;
- Laktoza – spadek o 3,4%, cena – 1015 USD/t;
- Ser Mozzarella – spadek o 0,1%, cena – 4148 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 2,5%, cena – 2754 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o 0,2%, cena – 4153 USD/t;
Kolejna 375 aukcja GDT odbędzie się 4 marca 2025 roku.