W dniach 9 -12 września w Mikołajkach w Hotelu Gołębiewski odbyła się 43 Konferencja Naukowo-Techniczna "Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie". Wydarzenie zgromadziło specjalistów, naukowców oraz przedstawicieli branży mleczarskiej, którzy zebrali się, aby wymieniać się wiedzą i doświadczeniami w zakresie energii oraz ochrony środowiska.
Podczas konferencji uczestnicy udali się na wycieczkę do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Giżycku, gdzie mieli okazję degustować produkty oraz zobaczyć na żywo proces produkcji.
Giżycka Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, od lat zaliczana do ścisłej czołówki zakładów mleczarskich w Polsce. OSM Giżycko to nowoczesny zakład o długoletniej tradycji, zatrudniający niemal 400 pracowników. Działalność rozpoczęli w 1945 r. z 11 pracownikami, którzy produkowali masło w poruszanej ręcznie maselnicy. Biznes, na który dziś patrzymy udało się zbudować własnymi środkami, bez kredytów, dotacji, z pracy rolników, producentów mleka i pracowników, z dbałością o dostawców, klientów i lokalną społeczność.
OSM produkuje sery dojrzewające, masło oraz serwatkę w proszku, przerabiając ok. 1,3 mln litrów mleka dziennie. Doświadczenie, wysokie standardy produkcji, nowoczesne zarządzanie, technologie i wysoka jakość skupowanego mleka, wyłącznie klasy extra w Regionie Zielonych Płuc Polski, sprawiają, że produkty giżyckiej spółdzielni cieszą się dużym powodzeniem wśród konsumentów w kraju i na świecie.
Relację z tej wycieczki także zamieszczamy na łamach portalu Polska Rolna.