Pięć powodów, dla których warto sięgać po nabiał

29.05.2020 -

1 czerwca przypada Światowy Dzień Mleka, warto więc przybliżyć korzyści, jakie dla naszego zdrowia przynosi codzienne spożywanie mleka i nabiału. Produkty mleczne są pysznym elementem dobrze zbilansowanej diety, a także źródłem wielu witamin i mikroelementów. Z tej okazji Piątnica przygotowała krótki poradnik pokazujący, dlaczego należy regularnie sięgać po mleko oraz produkty nabiałowe.

Mleko jest niezwykle wartościowym elementem diety człowieka – odgrywa kluczową rolę przy budowie kości i regeneracji mięśni, dostarczając wielu składników odżywczych. Według europejskich zaleceń konsumpcji mleka i produktów mlecznych, każdy dorosły powinien spożywać około 200 ml mleka, 125 g jogurtu i 20 – 30 g sera dziennie1.

Jakie są kluczowe powody, dla których warto spożywać mleko i nabiał?

• Są istotnymi elementami piramidy żywieniowej – według zaleceń lekarzy i dietetyków spożycie produktów mlecznych jest kluczowe do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nabiał znajduje się na czwartym stopniu piramidy Instytutu Żywności i Żywienia i powinien być spożywany 2 – 3 razy dziennie. Nie należy zapominać też, że pitne produkty nabiałowe doskonale nawadniają organizm.

• Stanowią źródło witamin i mikroelementów – nabiał jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i żelazo, a także zawiera witaminy A, D, E i K. Spożywanie produktów mlecznych zgodnie z zaleceniami pozwala pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na wapń.

• Mają wysoką zawartość białka – występujące w produktach mlecznych białko jest źródłem aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które muszą być dostarczane w żywności. Wysokobiałkowe produkty nabiałowe jak np. twaróg, SKYR czy Serek Wiejski wysokobiałkowy z Piątnicy stanowią też wartościową przekąskę przed i po wysiłku, wspomagając regenerację i budowę mięśni.

• Mogą być zdrowym deserem – gdy pomiędzy posiłkami czy podczas wykonywania codziennych aktywności pojawia się lekki głód, warto wybrać nabiałowe przekąski o prostym składzie i deserowym smaku. Serek homogenizowany z Piątnicy to pomysł na małe co nieco, które zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnych smaków.

• Są wartościową przekąską również dla osób z nietolerancją laktozy – miłośnicy produktów mlecznych, którzy nie mogą spożywać laktozy, mają również możliwość korzystania z naturalnych właściwości nabiału, sięgając po produkty takie jak mleko lub Serek Wiejski bez laktozy, czy też pożywny i smakowity Koktajl z białkiem serwatkowym, który doskonale odżywia i regeneruje.

Nabiał jest cennym uzupełnieniem diety zarówno dzieci, jaki i dorosłych. Na rynku dostępny jest szeroki wybór wariantów i smaków produktów mlecznych, więc każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie. Produkty nabiałowe, dzięki swojej uniwersalności mogą stanowić samodzielny posiłek, słodką przekąskę lub bazę do przygotowywania wielu wyśmienitych potraw: zup, sałatek czy sosów.

(29.05.2020 za portalspożywczy.pl)


Współpraca