Polska jest największym dostawcą mleka w proszku do Algierii z UE

23.07.2019 -

Polska w 2018 była największym dostawcą mleka w proszku do Algierii z całej Unii Europejskiej – 38% całego eksportu z Unii Europejskiej – powiedział Łukasz Jurkowski, dyrektor Uhrenholt Polska Sp. z o.o. oraz prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.

– W tym roku eksport wszystkich produktów mleczarskich z Polski za pierwsze 4 miesiące przekroczył 410 tys. ton i odnotował 5% wzrost względem analogicznego okresu z 2018. Mleko w proszku reprezentuje 47 tys. ton z czego ponad 10 tys. ton przeznaczone było dla naszego największego odbiorcy z w Afryce – Algierii. Wartość eksportu do Algierii za pierwsze 4 miesiące 2019 wynosi ponad 20 mln USD – mówi Łukasz Jurkowski.

Poza mlekiem odtłuszczonym w proszku do Afryki Polska eksportuje mleko w proszku natłuszczane tłuszczem roślinnym. – Eksport tego produktu stale rośnie. Kierunki sprzedaży stanowią takie kraje jak Senegal, Ghana, Nigeria, Mauretania. Serwatka w proszku do Afryki za pierwsze 4 miesiące tego roku eksportowana była do RPA – około 1300 ton na wartość ok 1,3 mln USD. Poza proszkami eksportujemy również sery. Sery topione – Liban i Egipt – w tym roku za 4 miesiące mamy ok 2 tys. ton na wartość ok 7 mln USD. Ser Cheddar do Maroka za pierwsze 4 miesiące stanowił jedynie ok 100 ton, wartość około 300 tys. USD – podaje prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.

Eksport produktów mleczarskich z Polski przekroczył w 2018 roku 2 mld euro i był 2% większy niż w 2017. Największy wolumen jak i wzrost sprzedaży odnotowały oczywiście proszki mleczne których wyeksportowano o ponad 30% więcej niż w 2017 co reprezentowało około 164 tys. ton.

(23.07.2019 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl, fot. portalspozywczy.pl)


Współpraca