Polski sukces w oparach Zielonego Ładu...
Podczas Europejskiego Forum Rolniczego 2025, które odbyło się w Zen.Com Expo w Jasionce odbyła się debata na temat konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych.
Moderatorem debaty był Karol Bujoczek z Top Agrar. Rozmawiał on z: Wiktorem Szmulewiczem Prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych, Miłoszem Motyką Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska, Przemysławem Rzodkiewiczem reprezentantem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Andrzejem Gantnerem Wiceprezesem Zarządu, Dyrektorem Generalnym Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, Szymonem Boruckim Prezesem Zarządu Polmlek Trading, oraz Jackiem Strzeleckim Prezesem Zarządu Związku Polskie Mięso.
W debacie poruszone zostały: cele Europejskiego Zielonego Ładu a rozwój gospodarki żywnościowe, oraz jak administracja rządowa może wspierać zieloną energię w rolnictwie, a zwłaszcza biogazownie. Poruszony został temat emisji CO2, oraz koszty i korzyści wdrożenia ESG.