Polskie organizacje branżowe piszą list do komisarza Wojciechowskiego

24.06.2020 -

Porozumienie organizacji branżowych z sektora rolno-spożywczego na rzecz dialogu na temat Zielonego Ładu oraz strategii Od pola do stołu, wystosowało list do Janusza Wojciechowskiego, komisarza ds. rolnictwa Unii Europejskiej.

List dotyczy ważnych kwestii dla polskiego i europejskiego rolnictwa i branży rolno-spożywczej, więc publikujemy go w całości.

Wielce Szanowny Panie Komisarzu,

Ponad 50 polskich organizacji zrzeszających rolników i przetwórców włączyło się w inicjatywę porozumienia na rzecz otwartego dialogu na temat Europejskiego Zielonego Ładu oraz Strategii „Od pola do stołu” i Bioróżnorodności.

Oba dokumenty są niezwykle ważnymi i wrażliwymi elementami Europejskiego Zielonego Ładu (EGD), który ma na celu przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, a tym samym uczynić unijną gospodarkę neutralną dla środowiska naturalnego.

Nie możemy jednak zapominać, że sukces obu strategii i finalnie EGD zależeć będzie od producentów żywności, a więc rolników, spółdzielni rolniczych i przetwórców.

Dzisiejsza debata na temat obu strategii jest jednocześnie dyskusją na temat przyszłości nowych pokoleń Unii Europejskiej. Ta nowa generacja to nie tylko konsumenci, ale także producenci.

Organizacje rolnicze i przetwórcze od wielu lat podejmują działania na rzecz zrównoważonego rolnictwa i chcą nadal kroczyć w kierunku jeszcze większej dbałości i troski o środowisko. Wiemy o tym od lat i czynimy wiele starań, by cele te osiągnąć. Jednakże naszym zdaniem strategie zaprezentowane przez Komisję Europejską oparte zostały na niezweryfikowanych założeniach, nie zostały poparte analizą skutków i w efekcie zostały wśród wielu środowisk odebrane jako zmasowany atak na europejskie rolnictwo, próbę ograniczania produkcji europejskiego rolnictwa, a nawet próbę doprowadzenia do rezygnacji z produkcji rolnej przez wielu rolników.

Nie możemy nawet na chwilę zapominać, że to rolnicy i przetwórcy są głównymi bohaterami tworzącymi zrównoważony system żywnościowy w Polsce i całej Europie. Przestrzegamy najwyższych norm produkcji żywności, zapewniając naszym polskim i europejskim konsumentom sprawdzoną, bezpieczną oraz zdrową żywność. Jednocześnie musimy zawsze pamiętać, że nie będzie równowagi ekologicznej, bez równowagi gospodarczej. Sektor rolno-spożywczy jest w pełni zaangażowany w realizację celów środowiskowych i przez ostatnie 30 lat poczynił wielkie starania w tym kierunku.

Realia, z jakimi zetknęliśmy się w czasie pandemii COVID-19, jednoznacznie pokazały, że produkcja żywności stanowi dziś kluczowy element gospodarki każdego państwa, odpowiadając za bezpieczeństwo dostaw żywności, spójność społeczną i ekonomiczną.

Proponowane zmiany pociągną za sobą wyższe koszty produkcji w modelu europejskiego rolnictwa. Sprawią, że żywność europejska będzie mniej konkurencyjna cenowo w stosunku do żywności z importu. Uwzględniając ten fakt, UE musi dla ochrony bezpieczeństwa żywnościowego i konkurencyjności europejskich rolników w pełni zintegrować negocjacje i wdrażanie umów handlowych. Jeśli rzeczywiście celem Komisji jest zapewnienie konsumentom żywności produkowanej z poszanowaniem zasad przyjętych w obu strategiach to import żywności do UE musi odbywać się na tych samych zasadach dla wszystkich stron, nie tylko w zakresie wymagań, wprowadzania do obrotu, ale także produkcji.

Rolnicy i przetwórcy przez nas reprezentowani oczekują wsparcia, zarówno w postaci niezbędnych narzędzi finansowania, zrównoważonego rozwoju rolnictwa obciążonego nadmiarowo zadaniami wynikającymi nie z zapotrzebowania rynku a z wymagań administracyjnych oraz stabilności legislacyjnej, by móc spokojnie patrzeć w przyszłość i inwestować w swoje gospodarstwa i przetwórnie.

Dostrzegamy i pozywanie oceniamy Pana starania, na rzecz wpisania w obu dokumentach, zapisu o monitowaniu oraz ocenie wpływu Strategii na bezpieczeństwo żywnościowe i konkurencyjność wspólnotowego sektora rolno-spożywczego. Te zapisy w naszym odczuciu powinny implikować pilne sporządzenie analizy skutków oraz powołanie Obserwatorium Bezpieczeństwa Żywnościowego postulowane przez COPA COGECA czy FoodDrinkEurope.

Powołanie przez Komisję Europejską Obserwatorium Bezpieczeństwa Żywności i Konkurencyjności Rolnictwa, które w sposób ciągły oceniać będzie wpływ F2F na sektor rolno-spożywczy jest w naszym odczuciu warunkiem koniecznym, aby sposób transparentny monitorować i oceniać skutki oraz ryzyko zakłócenia bezpieczeństwa żywnościowego lub osłabienia konkurencyjności wspólnotowego sektora rolno-spożywczego.

Jako wiceprezydent COGAECA, występując w imieniu podpisanych niżej polskich organizacji, pozostaję do dyspozycji licząc na Pana dalsze działania na rzecz rozwoju europejskiego rolnictwa i przetwórstwa.

Podpisany został przez Agnieszkę Maliszewską, wiceprzewodniczącą COGECA oraz przez prezesów większości polskich organizacji branżowych takich jak: Polska Izba Mleka, Polska Federacja Producentów Żywności, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Związek Polskie Mięso, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Stowarzyszenie Sady Grójeckie, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wraz z 29 jednostkami członkowskimi, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

(24.06.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca