Posiedzenie Grupy Ekspertów Komisji Europejskiej - Produkty zwierzęce, które odbyło się 21 września 2023 r. dotyczące sytuacji na rynkach:


  1. Mleka i przetworów mlecznych

  2. Wołowiny i cielęciny

  3. Wieprzowiny

  4. Drobiu (vide import z Ukrainy)

  5. Jaj (vide import z Ukrainy)

  6. Baraniny i koziny



oraz w zakresie norm handlowych dotyczących zawartości wody w mięsie drobiowym.

  1. Mleko

– W lipcu 2023 r. skup mleka wzrósł +0,7% r/r, tj., +82 tys. ton; unijny skup mleka wzrósł 8. miesiąc z rzędu. W tym okresie odnotowano wzrost w 16 p.cz. W ujęciu % największe wzrosty dotyczyły EE +8,5%, RO +7,4%, CY +7,2%, a spadki HR -8,5%, MT -8,5%, EL -6,5%. Ilościowo, 3 p.cz. z największymi wzrostami: DE +58 tys. ton, PL +23 tys. ton oraz NL +21 tys. ton, a spadkami: FR -57 tys. ton, IT -10 tys. ton, HU -4 tys. ton. W okresie styczeń-lipiec 2023 r. skup mleka wzrósł w 14 p.cz.; największe procentowe wzrosty: EE +6,8%, RO 11,4%, BG +6,7%, CY 7%, procentowo spadki były najgłębsze w 3 p.cz.: HU -4,2%, HR -6,2%, MT -5%. W odniesieniu do większych producentów mleka, skup mleka wzrósł w DE +2,6%, NL +2,9%, PL +2,1%, ale spadł we FR -2,3%, IT -1,1%,
IE – 0,8%. Stabilizacja w ES.

– W lipcu 2023 r. produkcja mleka wzrosła również w Australii +0,1% i UK +0,9%. Skup mleka obniżył się w Nowej Zelandii -0,7%, po silnych wzrostach wiosną, USA odnotowały delikatny spadek na poziomie -0,5%. W okresie styczeń-lipiec 2023 r. produkcja mleka ogółem w Australii, NZ, USA, UK i UE wzrosła +0,7% r/r. W tym okresie wzrosty dotyczyły wszystkich regionów, za wyjątkiem Australii -1,4%. W tych regionach produkcja mleka w lipcu 2023 r. wzrosła +0,2% r/r.

– W okresie styczeń-lipiec 2023 r. unijna produkcja przetworów mlecznych obniżyła się r/r jedynie w przypadku OMP -2,3%; masło +1,9%, PMP +1,6%, śmietanka +2,9%, mleko zagęszczone +6,3%, mleko pitne +0,6%, mleko fermentowane +0,9% i sery +1,4%. Poprzednio był spadek produkcji PMP, a wzrost OMP, niemniej NL skorygowała dane.

– Od początku roku systematycznie spada cena skupowanego mleka w UE, niemniej wydaje się, że cena skupowanego mleka w lipcu 2023 r. osiągnęła najniższy już poziom w tym roku, przynajmniej na poziomie unijnym. W lipcu 2023 r. unijna cena skupowanego mleka ukształtowała się na poziomie 43,7 euro/100 kg, tj. -1,3% m/m, -14,4% r/r, +20,2% względem średniej 5-letniej. W stosunku do czerwca 2023 r. ceny skupowanego mleka wzrosły się w 6 p.cz., tj. w EL, FR, CY, MT, RO i SE; stabilizacja w NL. Względem średniej 5-letniej ceny obniżyły się jedynie w przypadku SE
-4%. Najwyższe ceny względem średniej 5-letniej odnotowały: ES +51,1%, HR +44,3%, PT +43,8%, RO +33,7% i IT +31,3%. W 7 p.cz. w lipcu 2023 r. średnia cena skupu mleka była wyższa w relacji rocznej, a w 8 p.cz. – BE, DK, IE, LV, LT, NL, SE i DE – ceny były niższe od -24% do -33,5%. Prognoza ceny na sierpień 2023 r.: 34,6 euro/100 kg, -0,4% m/m. Cena skupu mleka w UE, w porównaniu z cenami w USA i NZ, nadal pozostaje na bardzo wysokim, znacząco wyższym poziomie.

– W lipcu 2023 r. skup mleka ekologicznego stanowił jedynie 3,9% skupionego mleka ogółem w UE, na podstawie powiadomień z 23 p.cz. W lipcu 2023 r. jedynie w RO cena mleka ekologicznego była niższa niż konwencjonalnego.

– W 37. tygodniu 2023 r. (11-17 września) średnie ceny przetworów mlecznych były nieznacznie niższe względem poprzedniego miesiąca, za wyjątkiem cen OMP i serwatki; w przypadku serwatki cena wzrosła +9,1% m/m do poziomu 72 euro/100 kg. Na przestrzeni ostatniego tygodnia ceny delikatnie wzrosły, za wyjątkiem cen serów. Obecnie ceny przetworów mlecznych są niższe niż przed rokiem, za wyjątkiem cen Ementalera, +2% r/r. Względem średniej 5-letniej, ceny są niższe w odniesieniu do wszystkich przetworów mlecznych, za wyjątkiem cen serów; masło jest tańsze o -8%, a OMP -7%. Ceny w 37. tygodniu 2023 r.:

  • masło: 441 euro/100 kg (-1,9% m/m dalej: -39% r/r)
  • OMP: 228 euro/100 kg (+0,6% m/m; -39% r/r)
  • PMP: 328 euro/100 kg (-2,5% m/m; -32% r/r)
  • Cheddar: 357 euro/100 kg (-0,1% m/m; -26% r/r)
  • Ementaler: 72 euro/100 kg (-1%; +2% r/r)

Wyniki handlowe UE są bardzo korzystne. W I. półroczu 2023 r. unijny eksport przetworów mleka w ekwiwalencie mleka wzrósł +11% ilościowo oraz +8% wartościowo. W czerwcu 2023 r. znacząco wzrósł r/r eksport PMP +44% oraz oleju maślanego +46%. W I. półroczu 2023 r., w relacji rocznej, unijny eksport masła wzrósł +9% do poziomu 126 tys. ton, OMP +25% do 427,4 tys. ton, PMP +12% do 144,4 tys. ton, serów +2% do 681,1 tys. ton; spadek dotyczył jedynie oleju maślanego -5%.

W I. półroczu 2023 r., w relacji rocznej, UE zwiększyła eksport masła do USA +18%, Chin +13%, Arabii Saudyjskiej +45%; OMP do Algierii +122%, Chin +16% (niemniej eksport niższy względem 2021 r.), Egiptu +17%, Malezji +15%, Arabii Saudyjskiej +82%, Maroka +55%. W przypadku PMP, UE odnotowała wzrost eksportu do UK +12% oraz do Republiki Dominikańskiej +88%, niemniej niższy jest eksport PMP do Omanu -18% r/r oraz do Chin o -31%. Chiny importują mniej mleka w proszku, oczekujemy zwiększonej konkurencyjności ze strony NZ. UE zwiększyła eksport serów do UK +3%, Korei Płd. +15%, Australii +6%, ale odnotowała spadek eksportu do USA -9% oraz Japonii -8%.

  • Na światowych rynkach najbardziej konkurencyjne cenowo są pochodzące z Oceanii masło, OMP i PMP.
  • Od stycznia do 12 września 2023 r. wartość unijnego importu przetworów mlecznych z Ukrainy ukształtowała się na poziomie 42,61 mln euro; importowane ilości są 3-krotnie wyższe niż w 2021 r. i nieznacznie niższe względem 2022 r. W sierpniu 2023 r. import obniżył się o -56% r/r.
  1. Wołowina i cielęcina

– Produkcja wołowiny obniża się, jest niższa r/r, gdzie już odnotowano spadek produkcji rocznej. W okresie styczeń-maj 2023 r. unijna produkcja wołowiny w relacji rocznej obniżyła się w sztukach o -2,8%, a w tonach o -3,7%. W IT w tonach produkcja obniżyła się o -19,3%, w ES -4,2%. W 2022 r. uboje w IT i ES były najwyższe. W czerwcu 2023 r. uboje były niższe niż w latach 2021-2022, w szczególności w sztukach. W drugim półroczu oczekujemy wzrostu ubojów, nie tylko z uwagi na sezon grillowy, ale również z uwagi na spadek cen pasz. Musimy mieć na uwadze spadek cen skupowanego mleka, co może zniechęcić niektórych producentów do tego kierunku produkcji. Spadek produkcji, który odnotowujemy, ma charakter strukturalny, notowany od kilku lat; oczekujemy głębokiego spadku produkcji wołowiny w 2023 r.

– W 36. tygodniu 2023 r. (4-10 września) odnotowano wzrost cen w relacji tygodniowej w odniesieniu do prawie wszystkich kategorii tusz wołowych, po delikatnych spadkach notowanych w okresie letnim w odniesieniu do wszystkich kategorii, w większości p.cz. Średnia referencyjna cena kategorii referencyjnej (A/C/Z-R3) w ww. okresie wyniosła 485,8 euro/100 kg, była wyższa w relacji tygodniowej +0,2% i miesięcznej +1,2%, ale niższa niż rok temu, o -1,2%, kiedy ceny były rekordowo wysokie. Sytuacja cenowa żywych zwierząt jest bardziej interesująca; pomimo tego że podaż żywych zwierząt jest stosunkowo niska, ich ceny obniżają się; są niższe niemalże dla wszystkich kategorii w relacji tygodniowej i miesięcznej. Widoczna jest tendencja producentów do tuczenia zwierząt. Wzrost inflacji spowodował spadek konsumpcji w IT, ES, DE. We FR, w opinii ekspertów, konsumpcja pozostaje stabilna, niemniej nastąpiło przekierowanie z konsumpcji w domu, do spożywania posiłków poza domem, m.in. w restauracjach. Konsumpcja jest stabilna we FR pomimo spadku produkcji i eksportu z uwagi na handel wewnątrzunijny. Cena cielęciny obniżała się w ostatnich miesiącach, obecnie cena się ustabilizowała, ale nadal pozostaje na stosunkowo wysokim poziomie, rekompensując wysokie koszty produkcji. Sytuacja w zakresie marż jest ogólnie pozytywna. Po 2022 r., który był szczególnie niekorzystny dla rolników, pod koniec ubiegłego roku sytuacja zaczęła się poprawiać. Marże z produkcji młodego bydła opasowego obecnie się ustabilizowały, a marże w przypadku cieląt opasowych typu mlecznego i mięsnego wzrosły.

– W stosunku do poprzednich miesięcy wzrósł unijny eksport sektora wołowiny do krajów trzecich oraz obniżył się import. Poprawa eksportu wynika z ponownego otwarcia rynku tureckiego na import żywych zwierząt z początkiem 2023 r., ale również z uwagi na wzrost eksportu wołowiny do Turcji w trakcie roku. W I. półroczu 2023 r. unijny eksport sektora wołowiny do Turcji wyniósł blisko 43 tys. ton (masa tuszy); Turcja obecnie plasuje się na 2. miejscu po UK. UE odnotowała wzrost eksportu do Maroka, do poziomu 12 tys. ton; taka ilość była wyeksportowana do Maroka w całym 2021 r. oraz była znacząco wyższa od eksportu w 2022 r. (8,3 tys. ton). Eksport był niższy r/r do bardziej tradycyjnych kierunków, jak Szwajcarii (-27%), Izraela (-9,7%), Japonii, Libanu (-32,2%). Ogółem w I. półroczu 2023 r. unijny eksport mięsa wołowego i żywych zwierząt ukształtował się na poziomie 461 tys. ton i był niższy w relacji rocznej o -1,8%. Po odjęciu żywych zwierząt eksport wołowiny obniżył się o ok. -6% r/r. Wartość eksportu wyniosła 2,3 mld euro i była wyższa w relacji rocznej o +9,7%.

– W I. półroczu 2023 r. unijny import obniżył się w relacji rocznej o -3,1% do poziomu 177,3 tys. ton. To znacząca zmiana w stosunku do pierwszych miesięcy bieżącego roku. Wynika to przede wszystkim ze spadku importu z UK (-16% r/r), z uwagi na spadek produkcji.

– W przypadku sytuacji cenowej na rynku światowym – brak większych zmian. Dominuje import wołowiny przez Chiny, import wołowiny zwiększyły USA z uwagi na spadek produkcji. Ze względu na wzrost produkcji wołowiny znaczący wzrost eksportu odnotowała Australia, gdzie ceny są bardzo konkurencyjne, najniższe po cenach w Brazylii. W stosunku do ceny wołowiny na rynkach światowych, unijne ceny wołowiny pozostają na wysokim poziomie, ale są na stabilnym poziomie. Najbardziej konkurencyjna cenowo jest wołowina pochodząca z Brazylii, Australii oraz z Urugwaju. Nastąpił skokowy wzrost cen w Argentynie z uwagi na zmiany kursu walutowego ze względu na nadchodzące wybory. W związku z tym Argentyna traci konkurencyjność cenową, niemniej dostawy wołowiny na rynek unijny z tego kierunku nadal rosną.

  1. Wieprzowina

– W I. półroczu 2023 r. produkcja wieprzowiny w sztukach wyniosła 109 mln szt. (ponad: 10 mln ton i 10 mln szt.); głęboko obniżyła się r/r: o -8,9% w sztukach oraz o -8,6% w tonach. Spadki produkcji r/r w sztukach dotyczyły wszystkich p.cz. za wyjątkiem EL (+3,8%) oraz oscylowały w przedziale od -2% w IT do -19,1% w DK; spadki w tomach odnotowano we wszystkich p.cz. Bardzo głęboki spadek produkcji dotyczył przede wszystkim DK; spadek był odnotowywany w kolejnych miesiącach i się pogłębia (-18,3% do maja 2023 r. w sztukach). Ponadto duże spadki dotyczyły: SK (-13,8%), NL (-13,6%) oraz LV (-13,2%). Produkcja ogółem w 2023 r. będzie niższa r/r.

– W 37. tygodniu 2023 r. (11-17 września) średnia cena zakupu świń dla klas S i E na rynku unijnym wyniosła 230,6 euro/100 kg, tj. -0,4% t/t, -3,9% m/m, +7,9% r/r oraz +14,2% względem średniej 5-letniej. W relacji tygodniowej, cena obniżyła się dziewiąty raz z rzędu. Należy jednak zauważyć, że na początku 2023 r. ww. cena kształtowała się na poziomie ok. 200 euro/100 kg; wówczas ten poziom ceny był satysfakcjonujący. Obecna cena jest nadal powyżej notowań z początku roku. Na podstawie powiadomień cenowych otrzymywanych od p.cz. widoczny jest głęboki spadek cen w relacji miesięcznej (min. -5%) w przypadku: BE, CZ, DK, FR, HR, LT i PT. Najgłębszy spadek dotyczył HR, we wcześniejszym okresie HR był jednym z p.cz. z najwyższa ceną w UE, co wynika z ASF, ponadto w DK, gdzie do kilku tygodni wstecz ceny były w miarę stabilne. Stabilizacja cen dotyczy IE, MT, CY, SE i FI. Żadne z p.cz. nie wykazało znaczącego wzrostu cen m/m. Niemniej, na przestrzeni ostatniego tygodnia kilka p.cz. odnotowało delikatny wzrost cen t/t, co może być małym, pozytywnym sygnałem na przyszłość. Niemniej zawsze trudno przewidzieć, jak będzie kształtowała się cena w najbliższych tygodniach. Obecnie wiadomo, że podaż jest niska, prawdopodobnie zmiana ceny będzie zależała od kształtowania się konsumpcji.

– W przypadku cen prosiąt, również notowany jest trend spadkowy, niemniej spadek jest głębszy. W 37. tygodniu 2023 r. cena prosiąt w UE wyniosła 71,2 euro/szt., tj. -1,5% t/t, -10,7% m/m, +30,4% r/r oraz +67% względem średniej 5-letniej. Pomimo względnie stabilnych cen prosiąt w IT, SE i FI, ceny znacząco wzrosły w HU, o ponad +10%, niemniej w pozostałych p.cz. ceny obniżyły się m/m , zwłaszcza w ES, -20,3%, BE -11,9%, DK -6,2%, DE -8,9%, FR -5,5%, NL -13,5% oraz PT -9,3%.

– W zakresie ASF, SE poinformowała Komisję o ogniskach ASF u dzików, prawdopodobnie ASF zostało przeniesione przez czynnik ludzki; liczba p.cz. gdzie występują ogniska ASF wzrosła od 14. W związku z ASF w SE, niektóre kraje trzecie wprowadziły zakazy w zakresie importu wieprzowiny z tego kierunku, zwłaszcza kraje azjatyckie. SE jest niewielkim producentem wieprzowiny w UE. W I. półroczu 2023 r. produkcja wieprzowiny w SE wyniosła 125 tys. ton; SE jest również małym eksporterem wieprzowiny, z eksportem na poziomie 30 tys. ton w I. półroczu 2023 r. Niemniej zakazy wprowadzone przez Filipiny oraz Tajwan wpłyną negatywnie na rynek wieprzowiny w SE.

– W I. półroczu 2023 r. unijny eksport sektora wieprzowiny w relacji rocznej obniżył się -17,4% do poziomu 2 190,1 tys. ton. Wartościowo eksport obniżył się o -3% r/r. Główne kraje eksportujące to nadal: ES, DK i NL, następnie DE i FR. Te p.cz. odpowiadają za ok. ¾ unijnego eksportu wieprzowiny ogółem do krajów trzecich. EE zmniejszyła eksport wieprzowiny na wszystkie główne rynki, poza UK +3,2% r/r. W UK spada produkcja wieprzowiny i wołowiny. Zdaniem Komisji, UK będzie dobrym rynkiem dla eksportowym dla unijnej wieprzowiny w kolejnych miesiącach. Eksportowane jest przede wszystkim mięso świeże i mrożone i w największym stopniu ten eksport zmniejszył się w stosunku do poprzedniego roku. Ten eksport obniżył się r/r zwłaszcza na wartościowe rynki, takie jak Korea Płd. -33,1%, Australia -39,8% oraz Japonia -14,6%. Dla unijnego eksportu sektora wieprzowiny są ważne również produkty uboczne jak słonina, inne tłuszcze oraz podroby, niemniej w stopniu mniejszym niż mięso wieprzowe. W analizowanym okresie unijny import obniżył się o -15,6% do poziomu 80,5 tys. ton. Wartość importu wyniosła ok. 200 mln euro; wartość importu wzrosła. Główne kierunki importu: UK -26,8% r/r, Szwajcaria i Chile. Import z UK obniżył się z uwagi na wspomniany spadek produkcji krajowej; wieprzowina z UK jest importowana przez FR, DE oraz IE. UE importuje głównie mięso świeże oraz podroby.

  1. Mięso drobiowe

– W I. półroczu 2023 r. unijna produkcja mięsa drobiowego wzrosła w relacji rocznej +3,1%; wzrost produkcji odnotowano w większości p.cz., w szczególności kontynuowany jest silny wzrost produkcji w IT, +15,2%; w PL odnotowano niewielki wzrost na poziomie +1,1%; produkcja nieznacznie zmalała m.in. we FR -0,7% i NL -1%.

– Notowany jest spadkowy trend w przypadku cen kurcząt typu brojler, niemniej ceny są na bardzo wysoki, na poziomie zbliżonym do rekordowego pułapu odnotowanego o tej samej porze w roku ubiegłym. W 36. tygodniu 2023 r. średnia cena kurcząt typu brojler ukształtowała się na poziomie 262 euro/100 kg, tj. -1,5% r/r oraz +39% względem średniej 5-letniej. Cena piersi kurcząt wyniosła 557,57 euro/100 kg i była niższa w relacji rocznej o ok. -6%, a cena udek z kurczaka jest wyższa +3% r/r.

– Od kwietnia 2023 r. ceny produkcji nieznacznie zmniejszają się, podczas gdy koszty produkcji się ustabilizowały; w konsekwencji różnica między kosztami produkcji oraz cenami produkcji delikatnie się zmniejsza, niemniej nadal bez istotnego wpływu na udział marży.

– Ceny na rynkach światowych są ogólnie wysokie; od kilku miesięcy ceny unijnego mięsa drobiowego są najwyższe względem notowań w USA i Brazylii. W Brazylii cena mięsa drobiowego w 36. tygodniu 2023 r. ukształtowała się na poziomie 122,26 euro/100 kg, a w USA na poziomie 236,41 euro/100 kg.

– W I. półroczu 2023 r. Brazylia w relacji rocznej zwiększyła o +10% eksport mięsa drobiowego, w szczególności do Chin, Afryki Płd., Japonii oraz Arabii Saudyjskiej, podczas gdy USA zmniejszyły eksport drobiu ilościowo o -1% i o -8% wartościowo. W Brazylii stwierdzono ostatnio kolejne ogniska grypy ptaków; ogółem stwierdzono 97 ognisk HPAI u dzikich ptaków oraz 2 ogniska na fermach przydomowych. W Paranie, regionie będącym największym producentem i eksporterem mięsa drobiowego, stwierdzono 12 ognisk u dzikich ptaków, niemniej w okolicach wybrzeża, daleko od produkcji. W kolejnym miesiącu w Ameryce Płd. spodziewany jest nowy ruch migracyjny ptactwa. Będziemy uważnie śledzić rozwój sytuacji.

– W zakresie ognisk HPAI w UE, w obecnym sezonie odnotowano mniejszą liczbę ognisk względem poprzedniego sezonu. Od 1 października 2022 r. do 14 września 2023 r. stwierdzono 872 ogniska HPAI w 21 p.cz.; dokonano uboju ponad 15 mln. szt. zwierząt. Najwięcej ognisk stwierdzono u kaczek (397; 45,5% ognisk ogółem) i indyków (113; 13% ognisk ogółem). Ubito najwięcej kaczek (3,8 mln szt.; 25,3% zwierząt ogółem), kurcząt typu brojler (3,6 mln. szt.; 23,5% zwierząt ogółem) oraz kur niosek (2,8 mln szt.; 18,7%).

– W I. półroczu 2023 r., w relacji rocznej, unijny eksport mięsa drobiowego (w masie tuszy) ukształtował się na poziomie 984,5 mln ton (-0,0% r/r). Wartość eksportu wyniosła 2,33 mld euro i była wyższa w relacji rocznej o +6,9%. Spadki eksportu mięsa drobiowego odnotowano w kierunkach: Ghana -25%., Kongo -11%, Ukraina -8%, a wzrosty do UK +4%, Beninu +9%, Arabii Saudyjskiej +4%, Wietnamu. W tym okresie unijny import mięsa drobiowego wzrósł ilościowo o +12% do poziomu 466 tys. ton oraz wartościowo o +20,3% do poziomu 1,1 mld euro. UE zwiększyła import mięsa drobiowego w szczególności z Brazylii +10,5%, Ukrainy +74,6% oraz Tajlandii +31,9%

– W 2023 r. do 12 września 2023 r., unijny import mięsa drobiowego z Ukrainy ukształtował się na poziomie blisko 173 tys. ton, tj. wzrósł +71% względem analogicznego okresu roku ubiegłego. Import mrożonego mięsa drobiowego stanowił ponad 87 tys. ton w ekwiwalencie masy tuszy, a mięso świeże na poziomie blisko 78 tys. ton. Mięso drobiowe z Ukrainy było przede wszystkim kierowane do NL i HU.

  1. Jaja

– Od kwietnia 2023 r. notowany był spadkowy trend średniej unijnej ceny jaj w klasie A w pakowalniach, niemniej na przestrzeni ostatnich tygodni ceny wzrastały i ustabilizowały się w 36. tygodniu 2023 r. na poziomie 212 euro/100 kg, tj. +12,4% r/r oraz +54% względem średniej 5-letniej. Oczekujemy, że ten trend będzie kontynuowany do końca roku z uwagi na sezonowość produkcji i zwiększony popyt. Sektor drobiarski odbudowuje się po stratach związanych z HPAI w ubiegłym sezonie.

– Ceny jaj w klasie A, w zależności od metod produkcji w 36 tygodniu 2023 r.:

  • jaja z chowu klatkowego: 206,07 euro/100 kg, tj. 0,8% t/t, -1% m/m, +12,1% r/r
  • jaja z chowu ściółkowego: 232,47 tj. +0,8% t/t, +3,9% m/m, +12,6% r/r
  • jaja z wolnego wybiegu: 295,78 euro/100 kg, tj. +1,4% t/t, +2% m/m, +9,2% r/r
  • jaja z chowu ekologicznego: 430,11 euro/100 kg, tj. -0,1% t/t, +0,4% m/m, +6% r/r
  • W okresie styczeń-maj 2023 r. unijny eksport jaj wyniósł 153,3 tys. ton w ekwiwalencie jaj i obniżył się w relacji rocznej o -10,9%; wartościowo eksport wzrósł +50%. Główne kierunki eksportu jaj i dynamika zmian r/r: UK +31,1%, Japonia -25,3%, Szwajcaria +4,2% oraz Izrael -29%. W analizowanym okresie unijny import jaj wyniósł 44,3 tys. ton i w relacji rocznej wzrósł o +142,4%, wartościowo +229,8%. Główne kierunki importu: Ukraina +289,4%, Turcja, UK -22,5; Udział Ukrainy wynosi 58,7%, 26 tys. ton.
  • Od początku roku do 12 września 2023 r. import jaj z Ukrainy ukształtował się na poziomie 30,5 tys. ton, tj. +141% względem analogicznego okresu roku ubiegłego. Import świeżych jaj wzrósł o do ponad 22 tys. ton, a import jaj bez skorupek do blisko 8 tys. ton. Główne kraje importujące: PL, LV, IT oraz BG.
  • W zakresie eksportu w ww. okresie jaj wylęgowych – spadek eksportu o -17,5% do 42,2 tys. ton; spadek eksportu dotyczył wszystkich głównych odbiorców: Rosji -38,8%, Arabii Saudyjskiej -42,2%, Iraku -26,9% oraz Meksyku -34,9%, za wyjątkiem Ukrainy +79,9% oraz UK + 19,6%. Eksport kurcząt jednodniowych wzrósł w relacji rocznej +3,4% oraz wynikał z silnego wzrostu eksportu do Ukrainy +24%, Albanii +14,4% oraz Serbii +20,9% oraz spadku do pozostałych głównych odbiorców.
  1. Baranina i kozina

– Zarówno uboje owiec jak i kóz w UE są niższe niż przed rokiem. W I. półroczu 2023 r. uboje owiec w UE-27 w relacji rocznej obniżyły się o -3,5%; głębokie spadki ubojów odnotowały ES -5,4%, RO -10,4% oraz FR -5,4%. W pewnym zakresie spadek ubojów został zrekompensowany wzrostem ubojów w IE +6,8%, IT +4,5% oraz AT +19%. W przypadku kóz, spadek ubojów jest o wiele głębszy; w analizowanym okresie uboje kóz zmniejszyły się o -7,6%. Szczególnie istotne spadki w ubojach kóz odnotowały: EL -6,1%, RO -0,1%, ES -17,5%, co wynikało z utrzymywania kóz przez dłuższy okres w związku z wysokimi cenami mleka koziego, wykorzystując mleko do produkcji serów kozich.

– Wg prognozy Grupy roboczej ekspertów z p.cz., nieobejmującej jednak ekspertów z BE, BG, CZ, DK, EE, ES, HR, LV, LT, LU, MT, NL, PL, PT, RO, SI, SK oraz SE, produkcja netto baraniny i koziny w 2023, w relacji rocznej będzie stabilna i ukształtuje się na poziomie odpowiednio 527 tys. ton oraz 56 tys. ton. Niemniej do tej prognozy należy podejść z dużą ostrożnością, albowiem trend w produkcji jest spadkowy.

– Z uwagi na spadek produkcji ceny wzrosły. Ceny jagniąt w UE-27 w 37. tygodniu 2023 r.:

  • ceny jagniąt ciężkich: 721,4 euro/100 kg: +0,4% t/t, +2,7% m/m, +2% r/r
  • ceny jagniąt lekkich: 752,5 euro/100 kg: +2,6% t/t, +7,1% m/m; +5,6% r/r
  • Na światowych rynkach notowany jest trend spadkowy w zakresie cen, co oznacza, że unijne ceny są mało konkurencyjne. W UK i Irlandii Płn. spadek cen ma charakter sezonowy, ceny w NZ są stabilne, w Australii notowany jest spadek cen z uwagi na wzrost ubojów; ponadto import po stronie Chin jest niższy niż we wcześniejszym okresie bieżącego roku.
  • Unia zmniejszając produkcję, zwiększa import, zwłaszcza z UK i Nowej Zelandii. W I. półroczu 2023 r. UE zwiększyła r/r import baraniny i koziny z UK +19,1% oraz Nowej Zelandii +20,2%. Ogółem w analizowanym okresie unijny import wyniósł 92,8 tys. ton i był wyższy w relacji rocznej o +15%. Zmalał eksport do tradycyjnych kierunków, tj. Jordanii -20,1%, UK -1,5% oraz Arabii Saudyjskiej -12%. Wzrósł eksport żywych zwierząt do Libii i Maroka z ES, jednakże wzrost nie zrekompensował ww. spadków; wobec tego w analizowanym okresie eksport w sektorze baraniny i koziny wyniósł 55,5 tys. ton i był niższy w relacji rocznej o -3,3%.
  1. Normy handlowe dla mięsa drobiowego oraz zawartość wody w mięsie drobiowym

W nawiązaniu do pytania jednego z p.cz. w sprawie norm handlowych w zakresie dopuszczalnej zawartości wody w mięsie drobiowym, w związku z przekraczaniem określonych limitów, Komisja w skrócie przypomniała kwestie związane z analizą zawartości wody w mięsie drobiowym. Poinformowała, że mrożone oraz głęboko mrożone kurczęta oraz świeże, mrożone i głęboko mrożone elementy drobiowe mogą być wprowadzane do obrotu pod warunkiem spełniania wymagań odnośnie do zawartości wody określonej w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 543/2008, niezmienionych w ramach przeglądu norm. Jeżeli w danej partii wykryto przekroczenie zawartości wody, wówczas sprzedaż takiej partii jest możliwa, pod warunkiem oznakowania “Zawartość wody przekracza normę WE”. Kary pieniężne za ww. naruszenia nie są określone w ww. rozporządzeniu. Komisja przypomniała, że kwestia zawartości wody w mięsie drobiowym jest dyskutowana od wielu lat I była przedmiotem analiz w ramach dwóch badań:

  1. W 2012 r. przez konsorcjum LGC nt. Zawartości wody w mięsie drobiowym, pochodzącym z unijnej hodowli oraz

https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/cap-overview/cmef/regulation-and-simplification/study-physiological-water-content-poultry-reared-eu_en

  1. W 2016 r. w zakresie stanu zaawansowania technologii oraz wchłaniania wody.

https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/cap-overview/cmef/research-innovation-and-technology/state-play-processing-technologies-and-absorption-water-poultry-meat_en

Niedawno rozpoczęto wspólne badania z JRC w zakresie fizjologicznej zawartości wody w elementach drobiowych, na które zapotrzebowanie konsumentów jest największe i w których stwierdza się najwięcej nieprawidłowości, w szczególności w piersiach z kurczaka bez skóry. Ten projekt był dyskutowany oraz zatwierdzony przez Grupę Ekspertów zajmującą się kontrolą wody w mięsie drobiowym, której posiedzenie odbyło się w marcu 2023 r.

(Informacja MRiRW)


Współpraca