Producenci i przetwórcy mleka borykają się z rosnącymi kosztami
20.10.2022 -
Na przełomie września i października odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Mleko i produkty mleczne” oraz posiedzenie Grupy Dialogu Obywatelskiego ds. mleka przy Komisji Europejskiej. Na spotkaniach Polskę reprezentowała Dorota Śmigielska z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, ekspertka Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Sytuacja mleczarstwa w Polsce
Dorota Śmigielska, wiceprzewodnicząca grupy roboczej „Mleko i produkty mleczne” Copa-Cogeca, poinformowała, że w Polsce ceny mleka rosną od stycznia 2021 roku. W sierpniu cena wynosiła 50,31 EUR/100 kg i była o ponad 50% wyższa niż w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Skup mleka za osiem miesięcy 2022 roku był o 1,9% wyższy niż w 2021 roku. Według najnowszych danych GUS pogłowie krów mlecznych na koniec czerwca 2022 roku wyniosło 1 852 tys. sztuk i było o 12% niższe niż w czerwcu 2021 roku oraz o 9% niższe niż w grudniu 2021 roku.
- Producenci mleka borykają się z bardzo wysokimi kosztami produkcji, najwyższe wzrosty odnotowano w przypadku pasz, nawozów, energii elektrycznej i gazu. Zakłady mleczarskie otrzymały także pisma od zakładów energetycznych z informacją, że mogą występować przerwy w dostawie energii elektrycznej i gazu. Jednocześnie w sierpniu największe zakłady produkujące nawozy azotowe na kilka dni wstrzymały produkcję lub znacznie ją ograniczyły. Obecnie produkcje wznowiono, jednak sytuacja nie jest stabilna – podkreśliła Dorota Śmigielska.
Historyczne rekordy cenowe i kosztowe
Średnie ceny mleka w Unii Europejskiej rosną od początku 2021 roku. Trend ten utrzymuje się również w roku bieżącym. Ceny osiągają historycznie wysokie poziomy. W lipcu bieżącego roku średnia cena surowca wynosiła 51,1 EUR/100 kg. Szacunki na sierpień 2022 wskazują na dalszy wzrost do 52,0 EUR/100 kg. Ceny w lipcu 2022 r. we wszystkich państwach członkowskich były wyższe niż rok temu, przy czym największy wzrost odnotowano na Litwie (+76%), Łotwie (+63%), w Holandii (+60%), Belgii (+58%) oraz w Irlandii (+55%).
(20.10.2022 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)