Promocja polskiej żywności
01.02.2023 -
Z inicjatywy sekretarza stanu Rafała Romanowskiego odbyło się spotkanie poświęcone promocji polskiej żywności.
Uczestnicy spotkania
W rozmowach, które odbyły się wczoraj w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa uczestniczyli również: dyrektor generalny KOWR Waldemar Humięcki, zastępca dyrektora generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola oraz przedstawiciele Prezydiów Komisji Zarządzających Funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.
Cel spotkania
Celem spotkania było opracowanie jednolitej koncepcji działań w zakresie promocji polskiej żywności w kraju i za granicą. Rozmawiano o strategii, nowych kanałach i narzędziach komunikacji, a także o wspólnych inicjatywach na rzecz budowy silnej marki polskiej żywności.
Pozostałe tematy
Poruszono także problem dezinformacji polegający na szerzeniu fake newsów dotyczących polskiej żywności. Podkreślono, że przeciwstawianie się atakom medialnym jest wyzwaniem dla producentów, organizacji branżowych oraz instytucji publicznych.
– Musimy bardziej ofensywnie przekazywać rzetelne informacje, merytoryczne argumenty i wyniki badań naukowych – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Uczestnicy spotkania podkreślali, że w tym zakresie niezbędna jest współpraca oraz informacja kierowana do opinii publicznej
(01.02.2023 za MRiRW)