Rynek produktów mleczarskich w Polsce (15.12.2024)
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w PolsceW drugim tygodniu grudnia br. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały po 36,40 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 38,45 zł/kg, a więc w cenie mniejszej o 1% niż tydzień wcześniej, ale większej o 4% niż przed miesiącem.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,58 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 20,26 zł/kg, a więc więcej o 6% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 8%, a PMP – droższe o 23%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,59 zł/kg, tj. drożej o 5% niż tydzień wcześniej, ale o 2% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 22,88 zł/kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 3% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 1%, a ser Gouda – o 5%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 17 grudnia 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ zmniejszeniu o 2,8%. W czasie sesji sprzedano 32,1 tys. ton artykułów mleczarskich.
Na GDT 17 grudnia 2024 r. za masło płacono 6 631 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar wyniosła 4 682 USD/t wobec 4 689 USD/t dwa tygodnie wcześniej. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 757 USD/t, a więc mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 890 USD/t i była niższa o 2% niż 3.12.2024 r., ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 21,5%, ser Cheddar – o 10%, OMP – o 5%, a PMP – o 21%.