Rynek produktów mleczarskich w Polsce (16.03.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w PolsceZakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.03.2025 r. zbywały masło w blokach po 29,13 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 31,21 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 22%, a masła konfekcjonowanego – o 25%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,26 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej, ale niższa o 1% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,12 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena OMP była na zbliżonym poziomie, a PMP – wyższa o 17%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,14 zł/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,90 zł/kg i była niższa o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 4%, a ser Gouda – o 1%.