Sery zagrodowe z Doliny Liwca. Z certyfikatem ekologicznym byłyby za drogie

27.10.2023 -

Pan Mariusz Gregorczyk produkuje sery zagrodowe w Dolinie Liwca. Opowiada o specyfice produkcji oraz zbytu serów zagrodowych.

Znaczenie surowca w produkcji serów

Produkujemy sery z mleka krowiego, które kupujemy od małych hodowców. Bydło jest wypasane tradycyjnie na pastwiskach w dolinie rzeki Liwiec w obszarze Natura 2000. Dzięki temu mamy doskonały surowiec, który ma kluczowe znaczenie dla smaku serów. Aby wyprodukować jedną partię sera potrzebujemy 200 litrów mleka, z którego możemy wyprodukować 30 kilogramów serów - mówi Mariusz Gregorczyk

Podkreśla, że w produkcji serów bardzo ważny jest proces pasteryzacji mleka. Aby osiągnąć odpowiedni smak serów, mleko musi być pasteryzowane w niskiej temperaturze w długim czasie.

My pasteryzujemy mleko w temperaturze 65 stopni C. Aż przez pół godziny. Co ważne my wykorzystujemy pełne mleko, a nie odtłuszczone. Ma to znaczenie dla finalnego smaku serów, gdyż tłuszcz jest nosicielem smaku - dodaje Mariusz Gregorczyk

Rynek zbytu to lokalne sklepy i jarmarki

Produkcja to trzy partie sera w tygodniu, co daje 90 kilogramów tygodniowo.

Sery Pana Mariusza sprzedawane są w lokalnych sklepach Społem w Węgrowie, Siedlcach. Ponadto kupują je restauracje, a indywidualni nabywcy mogą je nabyć za pośrednictwem internetu za pośrednictwem platformy karmnik.org, a w sezonie letnim są dodatkowo sprzedawane turystom, letnikom oraz na różnego rodzaju festynach i jarmarkach. Najwięcej, bo ponad 50 proc. Sprzedaje się w lokalnych sklepach, a na drugiej pozycji są jarmarki.

W zasadzie nie mamy konkurencji. Nasze sery są wytwarzane ręcznie z dodatkiem ziół, mają unikalny smak. Podobne są tylko w sieci Topaz, ale nie są robione ręcznie. Duże mleczarnie również nie produkują podobnych - mówi

Sery zagrodowe z certyfikatem ekologicznym byłyby zbyt drogie

W Polsce mamy modę na produkty ekologiczne, która nie omija rynku mleczarskiego.

Rozważałem uzyskanie certyfikatu ekologicznego, mamy możliwość zakupu ekologicznego mleka, ale nie wiem, czy się na to zdecydujemy. Mleko ekologiczne kosztuje około 70 groszy więcej za litr, dodatkowo koszt uzyskania certyfikatu i audytów. To bardzo podroży cenę dla konsumentów. Obecnie kilogram naszego sera kosztuje 45 złotych za kilogram, co nie jest ceną niską. Obawiam się, że wielu naszych klientów nie będzie stać na sery ekologiczne - uważa Mariusz Gregorczyk

(27.10.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca