Skupiamy się na zarządzaniu zużyciem energii

04.06.2020 -

Staramy się optymalizować produkcję w taki sposób, aby była jak najmniej energochłonna. Skupiamy się za zarządzaniu zużycia energii – powiedziała Monika Czapska – Zych, dyrektor zakładu SM Laktopol, podczas debaty online „Koszty energii w przemyśle spożywczym – rynek mocy, DSR, optymalizacja” przygotowanej przez PTWP SA oraz partnera – firmę Enel X.

Przez zarządzanie zużyciem energii, dyrektor Czapska-Zych rozumie takie rozłożenie produkcji, aby odbywała się ona w czasie, gdy koszty są mniejsze. – Mamy taryfę B24 i możemy umiejętnie rozłożyć produkcję, aby nie zwiększać poboru energii. Ponadto, mamy strażnika mocy, który pilnuje, aby właśnie nie przekraczać przydziału mocy i pomaga umiejętnie rozłożyć produkcję – mówi Monika Czapska – Zych.

Jako kolejny przykład zarządzania energią podała zawieranie umów na dostawy prądu na dłuższy czas oraz organizowanie przetargów na dostawy, dzięki czemu można uzyskać niższą cenę.

Dodała, że zakład planuje budowę kogeneracji. – Jak każdy zakład mleczarski wytwarzamy sporo ścieków. Chcemy je przerabiać w naszej biogazowni i w efekcie czego wytwarzać własną energię elektryczną z gazu ziemnego i biogazu – mówiła dyrektor zakładu SM Laktopol.

(04.06.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca