Spomlek rozszerza profil działalności. "To ma nas uchronić przed kryzysem"

18.09.2023 -

Pod przywództwem Edwarda Bajko Spomlek świadomie zrezygnował z galanterii mleczarskiej i postawił na specjalizację w serach dojrzewających. OSM Bychawa, którą zamierza przejąć Spomlek, produkuje głównie galanterię. Czy zmieni się polityka firmy względem specjalizacji?

Spomlek. Dobra decyzja na ówczesne czasy

Paweł Gaca, prezes SM Spomlek, tłumaczy, że gdy 15 lat temu, kiedy podejmowana była decyzja o specjalizacji w serach żółtych był inny rynek, inne realia. Na tamten czas to była bardzo dobra decyzja, dzięki której Spomlek stał się jednym z największych producentów sera żółtego w Polsce, firmą, która stała się liczącym graczem w tym segmencie oraz mogła eksportować na większość kontynentów.

Połączenia z mleczarnią w Młynarach, potem w Chojnicach prowadziły nas do rozwoju. Dzięki specjalizacji dzisiaj jesteśmy na rynku serowym z rozpoznawalną marką Serenada, marką serów premium Skarby Serowara i bagażem doświadczeń - mówi Paweł Gaca.

Zmienia się rynek mleczarski

Gaca podkreśla jednak, że zmienia się rynek i coraz częściej mamy do czynienia ze zmianami koniunktury. W tym roku bardzo dobitnie odczuliśmy kryzys na rynku, który najbardziej dotknął producentów serów i produktów proszkowanych.

Obserwacja tych zmian na światowym rynku, drastycznych spadków cen z tygodnia na tydzień uświadomiła nam, że musimy dokonać zmian profilowych jako firma. Potrzebujemy zbudować profile działalności firmy w kolejnych segmentach. Wstępem do tego jest współpraca z OSM w Bychawie. Obecnie rozwijamy sprzedaż twarogu, kefiru i maślanki marki Lublanka, wiodącej marki mleczarni z Bychawy. Niebawem wejdziemy w kolejny segment produktów eco. Rozwój wymaga czasu, ale podejmujemy to wyzwanie - mówi prezes SM Spomlek.

Sery dojrzewające pozostaną priorytetem

Żeby było jednak jasne, Spomlek nadal będzie skoncentrowany na produkcji serów żółtych oraz specjalistycznych produktów białkowych jak WPC i WPI, ale będzie rozwijać się w innych segmentach.

Będzie to dodatkowa forma działalności, która ma nas w przyszłości uchronić przed kryzysem - dodaje prezes Gaca.

(18.09.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca